Premogovnik na znamki
Družba
Tipografija

Ob 70. obletnici Slovenskega geološkega društva je izšlo devet znamk, med njimi tudi znamka Premogovnika Velenje, na kateri je upodobljen odkop v jami. Fotografija je delo ljubiteljskega fotografa Mirana Beškovnika, ki je zaposlen v velenjskem premogovniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovensko geološko društvo se je ob 70-letnici odločilo, da bo izdalo devet znamk na temo geologije. Med njimi je tudi znamka, na kateri je upodobljen odkop v PV. Dolgoletno tvorno sodelovanje je izjemno pomembno, redne geološke raziskave so ustaljene in predstavljajo osnovo za delo. »Geološke značilnosti Šaleške doline, vlogo v slovenskem energetskem prostoru ter vplive na okolje in prostor smo oktobra 2018 predstavili na zaključnem srečanju enega največjih dogodkov s področja geoznanosti pri nas, na 5. Slovenskem geološkem kongresu v Velenju,« izpostavljajo v premogovniku.

Kot še pojasnjujejo, rezultate raziskovalnega dela ovrednotijo in strokovno razložijo z namenom čim boljšega ugotavljanja lege premogovih plasti v prostoru, da lahko nato načrtujejo prihodnje odkopavanje v nahajališču, je povedal vodja področja raziskav in projektiranja v PV dr. Gregor Jeromel. »Pri izdelavi rudarskih projektov podajamo hidrogeološke osnove za potrebe projektiranja podzemnih objektov ter podatke, ki so potrebni za izračun dovoljenih odkopnih višin in zagotovitev varnega odkopavanja. Zaradi zagotavljanja učinkovitega odvodnjavanja in monitoringa je treba pravočasno načrtovati in izvajati ustrezne ukrepe.« Proces sanacije in rekultivacije pridobivalnega področja PV se bo nadaljeval tudi po končanem odkopavanju. Hidrološke in geomehanske meritve bo namreč treba izvajati vsaj še 15 let po končanem odkopavanju premoga v Šaleški dolini.

S pridobivanjem geoloških informacij se v Premogovniku Velenje (PV) ukvarjajo že od začetka obratovanja, medtem ko so geološke raziskave posamezniki izvajali že veliko pred letom 1875, ko je premogovnik začel obratovati. Dobro poznavanje geološke zgradbe in pridobljene izkušnje ob spremljanju sestave tal na območju Šaleške doline v zadnjih letih premogovnik s pridom uporablja tudi pri sodelovanju v projektih izven rudarske panoge.

Foto: PV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay