Lani ni bil izbran, letos ni podpisal soglasja
Družba
Tipografija

Ker novopostavljeni minister za pravosodje Marjan Dikaučič ni želel podpisati odločbe, s katero bi odložili razrešitev dolgoletnega žalskega notarja, ki je izpolnil pogoje za upokojitev, in tako počakali na pravnomočnost odločbe o izbiri novega notarja, je celotna Spodnja Savinjska dolina ostala brez notariata. Zaposleni so začasno napoteni na zavod za zaposlovanje, enkrat tedensko v Žalcu deluje notar iz Celja, sicer pa so ljudje prisiljeni storitve iskati drugje.

 

»Ne vem, kaj je v ozadju. Zdaj nam preostane le to, da čakamo,« razočarano pravi dolgoletni žalski notar Srečko Gabrilo, ki je notarsko pisarno odprl 1. julija 1995. Kot pravi, je vse kazalo, da bo lahko delo v pisarni nemoteno prevzel njegov dosedanji pomočnik, ki je bil na razpisu pravosodnega ministrstva sredi lanskega leta izbran kot najprimernejši kandidat. Ker se je eden od neizbranih kandidatov na odločitev pritožil, se je pravnomočnost odločbe o imenovanju zamaknila. Da pisarne v tem vmesnem obdobju ne bi bilo treba zapreti, je Gabrilo vložil prošnjo za poletno podaljšanje delovanja, ki jo je tedanja ministrica Lilijana Kozlovič tudi odobrila. Ker v tem času pritožb še niso razrešili in odločba o izbiri novega notarja še ni pravnomočna, je Srečko Gabrilo zaprosil še za trimesečno podaljšanje. Ker je ministrica v tem času odstopila, bi moral podaljšanje, s katerim bi zagotovil nemoteno in neprekinjeno delovanje notariata v Žalcu, odobriti novopostavljeni minister Marjan Dikaučič. A tega ni storil.

To verjetno ne bi pritegnilo toliko pozornosti javnosti, če se ne bi maja lani na razpisu za notarsko mesto in prevzem notariata med drugim potegoval prav Dikaučič. Ker ni izpolnjeval vseh zahtevanih pogojev, na razpisu pravosodnega ministrstva, ki ga je takrat vodila še njegova predhodnica, ni bil izbran. Na isti razpis se je neuspešno prijavila tudi soproga aktualnega pravosodnega ministra, ki prav tako ni bila izbrana in naj bi se se na odločitev komisije pritožila, a je kasneje, ko je našla drugo zaposlitev, pritožbo umaknila. Se je pa na izid razpisa pritožil žalski odvetnik.

Po Gabrilovih besedah naj bi se pritožba nanašala na točko razpisa, ki govori o tem, da mora imeti prijavljen kandidat ustrezno opremljene prostore. »Mislim, da pravih razlogov za pritožbo ni in da bo, ko bo postopek končan, izbran notar lahko začel nemoteno delovati. Seveda se bodo v tem vmesnem času nabrali zaostanki,« še pravi zdaj že nekdanji žalski notar.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay