Kakšna je precepljenost zdravstvenih delavcev?
Družba
Tipografija

Cepljenje je najverjetneje trenutno ena največkrat izgovorjenih besed v Sloveniji tako med politiki kot med navadnimi smrtniki. Slednji imajo do cepljenja različen odnos, kar se kaže tudi v slabi precepljenosti javnosti proti covidu-19. Za zajezitev izbruha novega koronavirusa naj bi bila nujna vsaj 70-odstotna precepljenost prebivalstva, zato Slovenijo do takrat čaka še kar velik del poti. Verjetno bo prej globoko v četrtem valu epidemije.

Vedno več se tudi govori o morebitnem obveznem cepljenju – najprej v nekaterih poklicnih okoljih – vendar so misel o tem na primer v sosednji Hrvaški politiki že opustili. Enako velja za Avstrijo. Kakšna je precepljenost na Celjskem, predvsem v poklicnih okoljih, kjer so se tesno srečali s covidom-19? Predvsem zaposleni v teh okoljih bi morali biti vzor ostalim, preden politiki in svetovalna skupina med vrsticami necepljeno javnost označijo kot krivca za morebiten četrti val. Preverili smo tudi, ali vas lahko delodajalec prisili k obveznemu cepljenju. Trenutna zakonodaja namreč ne dopušča pogojevanja zaposlitve s cepljenjem proti covidu-19.

V bolnišnici zadovoljni
Splošna bolnišnica Celje velja za eno od slovenskih bolnišnic, kjer je precepljenost nekoliko višja v primerjavi z ostalimi zdravstvenimi ustanovami. Na ravni celotne bolnišnice so tako dosegli skoraj 70-odstotno precepljenost. Do zdaj so zaposlene cepili s cepivi Pfizer in AstraZeneca.
»Prizadevali si bomo za izboljšanje tega odstotka, saj cepljenje nudi ustrezno zaščito tako za zaposlene kot za bolnike, ki so pri nas v oskrbi. Visoka precepljenost pomeni večjo varnost za delovanje bolnišnice. V času epidemije namreč svoje dejavnosti zaradi obolevosti kadra ne moremo ustaviti, ampak so takrat naše storitve še v večji meri nujno potrebne. To smo v veliki meri spoznali v drugem in tretjem valu epidemije covida-19. Verjetno so izkušnje iz tega obdobja botrovale tudi razmeroma visokemu odstotku precepljenosti,« pravijo v Splošni bolnišnici Celje.  Na vprašanje, zakaj nekateri še niso bili cepljenji – ali se morda ne želijo cepiti – v bolnišnici odgovarjajo, da glede na to, da cepljenje proti covidu-19 za zaposlene v zdravstvu ni obvezno, ne morejo govoriti o zavračanju cepljenja: »Govorimo lahko le o tem, da se določen delež za cepljenje ni odločil. Kot delodajalec nimamo pristojnosti ali pravice, da bi med zaposlenimi, ki se za cepljenje niso odločili, spraševali, kaj je vzrok za njihovo odločitev. Predvidevamo, da so vzroki enaki ali podobni kot v splošni populaciji,« pravijo v bolnišnici. Toda eden pogostih vzrokov za neizbiro za cepljenje v splošni populaciji je nezaupanje v cepiva …

Foto: splet

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay