Ogrevanje se bo močno podražilo
Družba
Tipografija

Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje se je na julijski seji seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) junija na Agencijo RS za energijo poslala zahtevo za 40-odstotno povišanje cene toplotne energije. Razlog je v povečanem strošku nakupa emisijskih kuponov. Lokalne skupnosti temu odločno nasprotujejo. Prebivalstvo in lokalno gospodarstvo takšne podražitve ne bi preneslo.

 

Kot so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje (KPV), se je svet ustanoviteljev na seji seznanil z izračuni in vplivi morebitnega povišanja nakupne cene toplotne energije v Tešu na variabilni del cene pri končnih uporabnikih. Ugotovili so, da bi se kljub racionalizaciji njihovega poslovanja, variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike v Šaleški dolini povišal.

Glede na izračune je predviden 30- do 35-odstotni dvig stroška toplotne energije za uporabnike gospodinjskega, poslovnega in industrijskega odjema. Dokončno bo svet ustanoviteljev o tem odločal po prejemu uradnega obvestila Teša o novi ceni nakupa toplotne energije.

Lokalne skupnosti Šaleške doline tako visokemu dvigu cene toplotne energije nasprotujejo, zato so Teš in agencijo za energijo pozvale, naj se poleg brezplačnih emisijskih kuponov pri izračunu cene upošteva tudi ustrezni delež pozitivnih učinkov, ki so posledica 261 milijonov evrov vredne izvensodne poravnave, ki je bila v korist Teša sklenjena marca letos. Prav tako so lokalne skupnosti pozvale, da se pri izračunu upošteva tudi znižan strošek amortizacije zaradi lanske slabitve sredstev.

Teš je zadnjo podražitev izvedel januarja 2019, ko je ceno toplotne energije dvignil za 23,58 odstotka na 21,32 evra za megavatno uro.

Foto: arhiv NT (SHERPA)

 

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay