Edinstveni Dubrovnik vedno bolj mikaven za slovenske turiste
Družba
Tipografija

Podaljšan praznični konec tedna v Sloveniji so nekateri izkoristili tudi za krajše poletne počitnice. Tako tudi potniki, ki so s Turistično agencijo Palma dan pred praznikom odpotovali v Dubrovnik, najznamenitejše hrvaško obmorsko mesto. Ta svetovni turistični biser se iz oblegane destinacije spreminja v mesto trajnostnega turizma, ki ne stremi več k rekordnemu obisku turistov vsega sveta, marveč se usmerja v kakovost bivanja in uravnoteženemu zadovoljstvu gostov in lokalnega prebivalstva. K temu je na svoj način prispevala tudi pandemija, ki je sicer kot povsod tudi v Dubrovniku prizadejala predvsem turistično panogo. Zaradi manjše gneče, ko se turizem šele znova vzpostavlja, je ta čas nemara najboljša priložnost za obisk Dubrovnika.

„Dubrovnik je naša tradicionalna destinacija, ena od številnih, trenutno pa tista, za katero menimo, da za denar gostov lahko ponudi največ. Skupaj s partnerski hotelirji smo pripravili zelo ugodne in atraktivne pakete, prodaja pa nam to potrjuje. Zanimanje je veliko, skoraj polovico zmogljivosti smo že razprodali. Dubrovnik kot destinacija je zanimiv tudi zaradi letalskega prevoza, saj je potovanje ugodno, hitro in udobno," je povedal Matej Knaus, direktor TA Palma iz Celja, ki ima sicer po Sloveniji razvejano mrežo poslovalnic.

S četrtkovim čarterskim poletom prve skupine turistov z brniškega letališča je TA Palme začela serijo počitniških letovanj v Dubrovnik, naslednji čarterski let bo že jutri, potem pa si bodo sledili vsako nedeljo vse do 3. oktobra.


Covid kot udarec in izziv

„Za nas so Slovenci vedno bili zvesti in dragoceni gosti, zato smo zelo veseli, da jih lahko spet sprejmemo, potem ko je popustila kriza zaradi epidemije koronavirusa, ki nas je zelo prizadela. Dubrovnik je predvsem letalska destinacija, zato smo v času covid krize seveda zelo občutili prekinitev letalskega prometa oziroma veliko zmanjšanje števila prihodov z letalom,“ je dejala Jelka Tepšić, namestnica župana Dubrovnika in poudarila, da je turizem najpomembnejša gospodarska panoga v mestu,  ki prinaša največ prihodkov v mestni proračun. Lani so zaradi covida ustvarili le 20 odstotkov turističnih prihodkov v primerjavi z letom 2019, ko so zabeležili kar štiri milijone nočitev. Ob tem je podžupanja poudarila, da jih je kriza marsikaj naučila. „Dubrovnik je imel podobo destinacije, ki je postala ogrožena s prekomernim turizmom, zato smo zagnali projekt Spoštuj mesto (Respect the city), da bi obvladali turistične tokove in krizo smo prepoznali tudi kot priložnost, da naš projekt še pospešimo.“

Slovenskih gostov vedno več

Ana Hrnić, direktorica Turistične skupnosti mesta Dubrovnik, je povedala, da se od sredine tega meseca že izboljšuje turistična slika, da se vračajo letalski prihodi, prihaja več gostov, v začetku julija pričakujejo še občutnejšo rast. „Upamo, če bo epidemiološka slika ugodna, da bomo lahko ustvarili približno 60 odstotkov prometa iz leta 2019. Veseli nas, da slovenski gostje postajajo vse številčnejši pri nas in da se Slovenija vzpenja na lestvici držav, ki predstavljajo največji delež našega turističnega tržišča.“

Na Hrvaškem letuje 47 tisoč Slovencev

Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je postregla s podatkom, da na Hrvaškem trenutno letuje 47 tisoč Slovencev. „Ta številka seveda raste iz dneva v dan. Tudi lani smo imeli na slovenskem tržišču zelo dobre rezultate, saj padec deleža slovenskih gostov, ki jih je bilo za 30 odstotkov manj kot leta 2019, najnižji v primerjavi z drugimi trgi."

Kot je še povedala sogovornica, epidemiološki ukrepi še imajo vpliv na odločitev za potovanje, a veliko ljudi se je že cepilo in prebolelo covid, mnogi so tudi pripravljeni opraviti testiranje za letovanje na Hrvaškem.


V Dubrovnik zaradi lepote in poleta z letalom

Med potniki, ki so se odločili za potovanje TA Palma s čarterskim letalom v Dubrovnik smo zasledili tudi znan obraz, celjskega zdravnika Milana Rajtmajerja, sicer tudi izkušenega popotnika. „Za krajše letovanje v Dubrovniku sem se odločil zato, da si malce odpočijem v eni najlepših destinacij v Evropi. poleg tega sem si zaželel tudi potovanja z letalom. Na ta način nisem potoval že dve leti in sem si želel vsaj en krajši polet,“ je povedal znani Celjan, ki smo ga ujeli, ko je z ženo čakal na „check-in“.


K mikrofonu smo povabili še dva druga turista, ki sta potovala s TA Palma:

Blaž Ulaga, Murska Sobota:


Ana Trento, Trst:


Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Sledite nam