Osrednja proslava ob dnevu državnosti v Celju
Družba
Tipografija

Na Glavnem trgu v Celju je bila sinoči osrednja proslava Mestne občine Celje ob dnevu državnosti, na kateri je bil slavnostni govornik Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije.

„Nista še v pozabo utonila silno navdušenje, ki je spremljalo dvigovanje zastave na ljubljanskem Trgu republike in ponos, da smo zmogli ustvariti svojo državo in prevzeti odgovornost zanjo. Posebej ponosni ste bili Celjani, saj so z grba na zastavi bleščale tri celjske zvezde. Rod Slovencev, ki je zmogel to veliko dejanje se je za vselej zapisal v narodovo zgodovino. Tudi zato, ker je zmogel svojo odločitev ubraniti, ko so mu jo z novim dnem želeli izničiti z govorico orožja.“

Tako je Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije začel svoj govor na torkovi osrednji slovesnosti Mestne občine Celje ob dnevu državnosti, ki je bila na Glavnem trgu. Na tistem mestu, kjer je množica pred tridesetimi leti tudi proslavila razglasitev Slovenije za samostojno in neodvisno državo.

Nekdanji predsednik države je ob prihodu na prizorišče proslave skupaj z gostiteljem gostiteljem, celjskim županom Bojanom Šrotom, prejel gromek aplavz od številnega občinstva, ki se je na ta vroč poletni večer zbralo na Glavnem trgu.

V svojem govoru je orisal prelomno dogajanja v času osamosvajanja Slovenije, dosežke in pomanjkljivosti države po tridesetih letih njenega obstoja in na izzive, s katerimi se sooča zdaj in ki jo čakajo v prihodnosti.

Milan Kučan je še dejal, da smo na poti, ki smo jo v svoji državi prehodili, dosegli veliko, da na doseženo smemo in moramo biti ponosni.

„Rojstva države se danes spominjamo v posebnih okoliščinah, z manj navdušenja, kot bi si ga zaslužila. Zaznamovala sta ga soočanje z doslej nepoznano virusno boleznijo in vse večje nezadovoljstvo z ukrepanji vlade in njenimi posegi v ustavno tkivo države. Res je bila vlada pred veliko preizkušnjo, kako zaustaviti to zahrbtno in trdoživo bolezen. Pri tem ji ne gre odrekati velikih naporov. A ob tem, ko je sprejemala tudi nesorazmerne zdravstvene ukrepe sporne z vidika trajanja in poseganja v človekove pravice, so med njimi tudi ukrepi, ki z virusom niso povezani, spreminjajo pa demokratično esenco slovenske družbe in države,“ pa je bil v svojem govoru tudi kritičen Milan Kučan.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay