Spodbujanju razvoja predani že 20 let
Družba
Tipografija

 

Razvojna agencija (RA) Sotla v letošnjem letu praznuje 20 let delovanja. V tem obdobju je ta organizacija uresničila številne projekte na področjih razvoja podeželja, turizma, podjetništva, trajnostnega razvoja in razvoja človeških virov. V dveh desetletjih je izvedla 36 različnih projektov in zanje pridobila približno dva milijona evrov nepovratnega denarja. Je tudi upraviteljica lokalne akcijske skupine za razvoj podeželja. V okviru tega programa je 66 projektov doslej prav tako skupaj pridobilo približno dva milijona evrov nepovratnega denarja.

 

 

Občine Upravne enote Šmarje pri Jelšah so RA Sotla ustanovile 9. maja 2001 kot javni zavod, namenjen spodbujanju razvoja podjetništva. Kasneje se je njegovo delovanje razširilo še na programe spodbujanja regionalnega razvoja in razvoja podeželja. Sčasoma so se izkazale še potrebe po evropskih projektih, ki prav tako vplivajo na razvoj Obsotelja in Kozjanskega.

Bojana Žaberl, ki RA Sotla vodi že četrti mandat, je dejala, da agencija skozi leta dobiva vse več nalog, prispeva k razvoju subregije Obsotelje in Kozjansko in postaja ena od pomembnejših razvojnih ustanov v Savinjski regiji. »Danes RA Sotla v veliki meri podpira občine pri iskanju in pridobivanju evropskih sredstev za njihove infrastrukturne projekte. Pomaga jim pri uresničevanju njihovih razvojnih usmeritev.«

Omenjena razvojna agencija je dala pobudo za vzpostavitev območnega razvojnega partnerstva Obsotelje in Kozjansko, v katerega sta poleg občin šmarske upravne enote vključeni tudi Občini Šentjur in Dobje. Namen partnerstva je uresničevanje pobud in izvajanje projektov, ki prispevajo k razvoju območja. Agencija si prizadeva še za promocijo skupne turistične destinacije, v ta namen povezuje ponudnike z območja.

Od podjetništva do podeželja

Žaberlova je povedala, da agencija ne sodeluje le z javnimi ustanovami, ampak tudi z gospodarstvom, nevladnimi organizacijami in z različnimi ustanovami podpornega okolja, kot so na primer obrtne zbornice in podjetniški inkubatorji. Sodeluje tudi s posamezniki, ki potrebujejo pomoč agencije pri izvajanju projektov, ali pa sami kot partnerji prispevajo k njihovih boljši izvedbi.

RA Sotla je leta 2018 postala del mreže tako imenovane Slovenske poslovne točke, kjer nudi pomoč, informiranje in svetovanje podjetjem in poslovnim subjektom. Pri tem programu se obseg dela po besedah sogovornice vsako leto bistveno povečuje.

Agencija je tudi upravljavec Lokalne akcijske skupine za Obsotelje in Kozjansko. RA Sotla skrbi za pregledno porabo nepovratnega evropskega denarja, ki prispeva k razvoju lokalnega okolja in podeželja nasploh. Kot upravljavec LAS omogoča objavo javnih pozivov, na katere se lahko prijavijo različni prijavitelji iz lokalnega okolja. »Gre za pobude od spodaj navzgor. Podpora je namenjena predvsem projektom, ki bi drugače težko pridobili kakšne vire financiranja, za razvoj območja pa so gotovo pomembni.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay