Ponovno predlog zakona o okoljski sanaciji Celja
Družba
Tipografija

Celjska poslanka in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je že pred tremi leti, takrat kot poslanka SMC v državnem zboru, skušala doseči sprejem zakona o sanaciji Celjske kotline. To ji ni uspelo, je pa uspela, da je v koalicijski pogodbi sedanje vlade zapisano, da bo za sanacijo Celjske kotline namenila 44 milijonov evrov do leta 2024. Iz teh sredstev je bila na primer zamenjana onesnažena zemljina v nekaterih celjskih vrtcih.

Janja Sluga je na današnji novinarski konferenci poudarila, da kot nepovezana poslanka nima več možnosti vpliva na ukrepe vlade, zato meni, da je edina možnost, da se okoljska sanacija Celja nadaljuje, ta, da državni zbor sprejme ustrezen zakon. Z njim bi za nadaljnjo okoljsko sanacijo Celja v naslednjih desetih letih država namenila še 23 milijonov evrov. Med ukrepi, ki jih predvideva zakon, bi bila sanacija Stare cinkarne in območja sedanje tovarne, sanacija tal šolskih in ostalih igrišč v občini, zagotavljanje varne prehrane otrok v vrtcih in šolah, izvajanje biomonitoringa na vsebnost nevarnih kovin pri otrocih od enega do devetih let ...

Predlog zakona bo poslanka vložila v parlamentarno proceduro v četrtek, do takrat bo tudi jasno, koliko opozicijskih partneric bo sopodpisalo ta njen predlog.

Pri pripravi predloga zakona sta sodelovala direktorica Inštituta za okolje in prostor dr. Cvetka Ribarič Lasnik in koordinator Civilnih iniciativ Celja Boris Šuštar, ki je na novinarski konferenci povedal, da predlog zakona ne prepušča več dobri volji kogarkoli, da bi presojal, ali je težka kovina strupena ali ni. Zelo pomembno se mu zdi, da se posebno pozornost namenja sanaciji celotnega območja Stare cinkarne in da se opozarja tudi nujnost okoljske sanacije na območju nove Cinkarne Celje. "Po vseh parametrih, razen po onesnaženju s svincem, je  Celjska kotlina zagotovo najbolj onesnaženo območje v Sloveniji in celovita sanacija je zato nujna," je zaključil Šuštar.

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay