Po Srčkovi učni poti
Družba
Tipografija

V občini Zreče se lahko pohvalijo s številnimi zanimivimi pohodnimi potmi. V zadnjih letih so jih kar nekaj povezali v zanimive učne in tematske poti. Pred približno desetletjem so člani domačega planinskega društva v sodelovanju z občino in Zavodom za gozdove Slovenije uredili pot, ki je povezala tamkajšnje naravne in kulturne znamenitost. Srčkova učna pot ima 13 tematskih postaj, ki so opremljene z informativno-izobraževalnimi tablami.

Približno deset kilometrov dolga učna pot ima dvojni namen – je učno tematska in hkrati pohodno-rekreativna pot. Sleherni obiskovalec, ki pride sem prvič, presenečeno ugotovi, da je v Zrečah res veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki so povezane v zanimiv didaktični poligon za spremljanje dogodkov v naravi.

Domačini so na naravne danosti, ki jih obdajajo, in tudi na bogato kulturno dediščino zelo ponosni. Zagnani domači turistični delavci in planinci so bili tisti, ki so pred leti predlagali ureditev krožne tematske poti, ki bi pohodnikom od blizu in daleč sočasno omogočila uživanje v naravnih lepotah in odkrivanje zanimive preteklosti kraja.

Pot je krožna in omogoča poljuben »vstop in izstop«. Dolga je 7,2 kilometra, če se povzpnemo še na Golek, je dolga malo več kot deset kilometrov. Začne se pri Termah Zreče in nas najprej popelje skozi park, kjer lahko občudujemo različne ptičje hišice, do spodnjega dela jezera, od koder se lahko podamo do bunkerja iz druge svetovne vojne, se nato vrnemo k zgornjemu delu jezera in nadaljujemo mimo Pavlakove jame do izletniške kmetije Ančka, kjer se lahko okrepčamo in si ogledamo lovsko prežo. Pot nato nadaljujemo do kamnoloma in razgledne točke, kjer lahko obnovimo znanje o načinih orientacije v naravi. Naslednji zanimivi točki na naši poti sta tehniški muzej in svojevrstna likovna dela, poznana od imenom Forma viva. Zatem si lahko ogledamo še staro cerkev sv. Egidija, ki ji je bila leta 1988 prizidana nova župnijska cerkev, posvečena Vstalemu zveličarju. Za konec lahko postojimo še pred zreško osnovno šolo, ki je zrasla na območju, kjer so leta 1815 v leseni koči ustanovili prvo šolo. Na tej točki lahko pot končamo, lahko pa se vrnemo na izhodiščno točko.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay