Novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž slavnostno posvečen
Družba
Tipografija

V župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Graduje bil popoldan slavnostno posvečen novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. Glavna posvečevalca sta bila bila apostolski nuncij v Sloveniji v Sloveniji  Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa Martin Kmetec, nadškof metropolit Izmira, in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Ob posvetitvi je novi škof prejel tri znamenja škofovske službe: prstan, mitro in palico.

 

 

Slovesnosti škofovskega posvečenja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode, prav tako je bil navzoč predsednik vlade Janez Janša s soprogo. Po posvečenju sta novega škofa pozdravila predstavnika duhovnikov in vernikov v celjski škofij, dobrodošlico pa mu je izrekel tudi celjski župan Bojan Šrot.

Papež Frančišek je Maksimilijana Matjaža za novega celjskega škofa imenoval v začetku marca. Na tem mestu je nasledil Stanislava Lipovška, ki je leta 2018, ko je napolnil 75 let, odstopil.

Kot je v pismu o njegovem imenovanju novemu škofu zapisal papež Frančišek, so, potem ko so nadvse pozorno preučili razmere v celjski Cerkvi, zagotovo pomislili nanj, za katerega vedo, da je vešč v teologiji in poznavanju svetih knjig in predan naporom za izobrazbo duhovščine. "Zato smo presodili, da se boš lahko goreče lotil škofovskih nalog," je papež zapisal v pismu, ki ga je prebral dosedanji škofijski upravitelj Rok Metličar.

Nuncij se je slednjemu kot tudi upokojenemu celjskemu škofu Lipovšku zahvali za opravljeno delo. V nagovoru, ki ga je v slovenščini prebral frančiškan Miran Špelič, pa poudaril, da biti škof ni čast, ampak služenje in da je prva škofova naloga, da je koristen svojemu ljudstvu, svojim ljudem za svetost vseh. Med drugim ga je nagovoril, naj ne bo "klerikalen škof, ampak mož, ves od Boga", naj spodbuja konstruktiven dialog in sodelovanje in se ne zapira v majhno skupino izbranih ter naj brez strahu zaupa laiškim vernikom številne odgovornosti, ki jih lahko in morajo zasedati.

Zbrane je ob koncu obreda nagovoril tudi novi škof, ki se je zahvalil vsem sodelujočim, posebej pa tudi papežu, ki ga je imel za vrednega, da mu podari svoje zaupanje.

Zaradi še vedno veljavnih nekaterih ukrepov in da bi se dogodka lahko udeležilo več predstavnikov vernikov in duhovnikov celjske škofije ter povabljenih gostov, je bila slovesnost v cerkvi v Gornjem Gradu, ki je večja od celjske stolnice, sicer tradicionalnega prizorišča posvetitve.

Teden dni pred škofovsko posvetitvijo, na minuli binkoštno soboto, je v cerkvi Sv. Duha v Celju, imenovani celjski škof Maksimilijan Matjaž ob prisotnosti apostolskega nuncija msgr. Jean-Marie Speicha, predstavnikov duhovnikov in vernikov med molitvenim bogoslužjem javno izpovedal veroizpoved.

STA, RG

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay