Toplarna Celje termično obdelala že 300 tisoč ton odpadkov in blata
Družba
Tipografija

Zaradi edine naprave za termično obdelavo komunalnih odpadkov v Sloveniji Toplarne Celje kar 300 tisoč ton odpadkov in blata ni pristalo na odlagališču, Celjani, priključeni na daljinsko ogrevanje, pa imajo cene ogrevanja med najnižjimi v Sloveniji (nižjo imajo samo še na Ravnah in v Velenju). V Toplarni Celje se namreč tokovi odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati, energetsko izrabijo za proizvodnjo elektrike in toplote za ogrevanje.

V 12 letih, odkar obratuje Toplarna Celje, so termično obdelali kar 300.000 ton odpadkov. Za lažjo predstavo – to je toliko odpadkov, da bi z njimi lahko prekrili celotno Šmartinsko jezero v višini pol metra. Ob tem je pomembno poudariti, da je bilo zaradi energetske izrabe odpadkov za oskrbo s toploto porabljeno manj fosilnih goriv in s tem prihranjeno več milijonov ton ogljikovega dioksida. V omrežje je bilo namreč oddano kar 72.000 MWh električne energije in 370.000 MWh toplotne energije. To je več električne energije, kot jo porabijo celjska gospodinjstva v celem letu ter približno toliko toplotne energije, kot se jo porabi v skoraj 5 letih v sistemu daljinskega ogrevanja za 7000 odjemalcev, kolikor jih je nanj priključenih!

Nadzorovano in varno obratovanje

Poleg tega, da Toplarna Celje zagotavlja trajnostno, lokalno, zanesljivo, nizkoogljično in stroškovno učinkovito energijo, je njeno delovanje  nadzorovano in varno. "Izvedba tehnologije s centralno nadzornim sistemom namreč preprečuje kakršno koli nedovoljeno ali nenamerno izpuščanje katerega koli onesnaževala v zrak, tla ali vodo. Naprava ne more obratovati, če sistem čiščenja dimnih plinov ni vključen, pri tem pa čistilnega ali merilnega sistema med obratovanjem naprave tudi ni mogoče ročno izključiti. Nadalje, za objekte, kot je Toplarna Celje, so predpisane trajne meritve, kar pomeni, da se izpusti merijo neprekinjeno ves čas, naprava pa bi v primeru preseganja mejnih vrednosti emisij snovi v zrak samodejno prešla v zaustavitev delovanja. Redno se izvajajo tudi obratovalni monitoringi, ki so predpisani z okoljevarstvenim dovoljenjem," so ob novem mejniku sporočili iz Toplarne Celje

V 12 letih obratovanja izpusti niso niti enkrat presegli dovoljenih mejnih vrednosti, posamezni parametri trajnih meritev so celo nekajkrat nižji, prav tako pa so dosežene vrednosti nekaterih parametrov občasnih meritev celo pod mejo detekcije.

Od skupno prejetih količin odpadkov v Toplarno Celje ostane po termični obdelavi pod 15 odstotkov odpadkov. Del odpadkov se odloži na deponiji za nenevarne odpadke, nevarne odpadke prevzamejo pooblaščeni prevzemniki in se izvozijo v tujino, izločene kovinske odpadke pa se odda kot sekundarne surovine v ponovno predelavo.

Na fotografijah:

Toplarna Celje (FotO: SHERPA)

Zasaditev dreves ob novem mejniku:

S Toplarno Celje upravlja Energetika Celje, ki je letos praznovala 25 let uspešnega delovanja. Obletnico so trajnostno obeležili z zasaditvijo tulipanov po Celju, za še bolj zeleno Celje pa so posadili tudi 19 dreves - za vsakega zaposlenega na toplarni enega. Okrasne češnje in vrbe sta pomagala zasaditi direktor Energetike Celje mag. Aleksander Mirt (na sliki levo) in vodja Toplarne Celje Marija Zabukovnik. (Foto: Toplarna Celje) 

 

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay