Bo na Svetino privabljal razgledni stolp?
Družba
Tipografija

 

 

Da občino Štore to in naslednje leto čakajo velike naložbe, pravi župan Miran Jurkošek. Občinska uprava, ki se želi to poletje preseliti v nove prostore na Lipi, se v zadnjih mesecih ukvarja s tremi večjimi projekti. To so pridobivanje gradbenega dovoljenja za državno kolesarsko pot, dograditev kanalizacije v nekaterih naseljih in priprava na gradnjo športne dvorane ob osnovni šoli.

 

 

 

»Idej je dovolj za leta naprej. Upam, da bo dovolj tudi denarja,« pravi štorski župan, ki občino vodi zadnje štiri mandate. Ker gre za majhno občino, njen prvi mož poudarja, da sta med nalogami občinske uprave tudi spodbujanje družbenega dogajanja in razvoj turizma, kjer so načrti vezani predvsem na Svetino. Ta bo po letu premora spet gostila elitno kolesarsko karavano, načrtov z njenim turističnim razvojem je še veliko.

Kmalu bodo zabrneli stroji, ki bodo dogradili kanalizacijski sistem. Kako je z vključenostjo gospodinjstev v sistem čiščenja odpadnih voda?

Izvajalec, ki se v teh dneh uvaja v delo, bo zgradil sedem kilometrov novih kanalizacijskih vodov. Deli omrežja v naseljih Spodnje Štore, Draga in v delu Prožinske vasi bodo zgrajeni letos. Del omrežja na Lipi, nad Stolarno in proti Pečovju bo zgrajen prihodnje leto. Ko bo sistem dograjen, bo nanj priključenih 99 odstotkov vseh gospodinjstev, ki sodijo v to aglomeracijo. Odpadne vode omenjenih gospodinjstev so speljane v Čistilno napravo Celje. Za čiščenje odpadnih voda gospodinjstev v bolj oddaljenih vaseh so predvidene majhne komunalne čistilne naprave.

Občine na Celjskem so večinoma že pridobile zemljišča in služnosti za kolesarsko povezavo od Celja do Šentjurja in naprej proti Rogatcu. Kako je pri vas?

Pridobivanje služnosti je bilo kar zahtevno. Težava je nastala, ker je bilo predvideno, da bo država najprej odkupila zemljišča in nato gradila povezavo. Nato je prišlo drugačno navodilo, naj občine pridobimo služnosti, da občani dovolijo gradnjo, nato bo sledila odmera in šele nato državni odkup. S sodelavci občinske uprave smo obiskali vsakega lastnika zemljišč in usklajevali različne poglede. Nekaj zemljišč je občina odkupila, saj vsi lastniki niso pristali na služnost. A pod črto so bili ljudje večinoma zelo potrpežljivi. Temu projektu smo se posvečali zadnje leto dni in vesel sem, da je sedaj vse postorjeno in da ne oviramo začetka gradnje kolesarske poti med občinami.

Za športno dvorano ste ciljali na državno sofinanciranje, a se ni izšlo po vaših načrtih.

Občina je že pred letom prejela sklep, da bo približno 900 tisoč evrov za gradnjo dvorane primaknil Eko sklad. Nismo pa bili uspešni pri pridobivanju sofinanciranja na razpisu ministrstva za izobraževanje. Na voljo je bilo premalo denarja za vse potrebe na področju šolske infrastrukture v državi. Upam, da bo ministrstvo vendarle še našlo kakšno možnost sofinanciranja. Brez denarja smo namreč ostali številni prijavitelji, ki smo tik pred gradnjo, medtem ko so denar dobili nekateri prijavitelji, ki imajo pripravljene šele idejne projekte.

Kako boste torej plačali to veliko naložbo, vredno približno 3,5 milijona evrov?

Žal ne moremo čakati pet ali deset let, da bomo zgradili to dvorano. Zdaj imamo na voljo dve majhni telovadnici, kjer pogoji ne ustrezajo nobenemu športu, še igranje odbojke je možno le pogojno. Z ravnateljico OŠ Štore Mojco Rožman se strinjava, da je treba obe stari telovadnici porušiti in zgraditi dvorano, ki bo ustrezala velikosti malonogometnega oz. rokometnega igrišča. Dvorano bo možno pregraditi na tri dele. Takšna stavba bo zadoščala vsem potrebam šole in tudi potrebam občanov. Denar je treba zagotoviti do naslednjega leta. Pridobili bomo ponudbe za posojila, ministrstvo za finance bomo prosili za izdajo soglasja, da se bomo zadolžili. Smo tik pred izbiro izvajalca, ki bo gradil dvorano. Pogodbo bi radi podpisali še v tem mesecu. Gradnja naj bi nato trajala leto dni.

Kdaj se bo občinska uprava preselila v nove prostore na Lipi?

Že lani smo podpisali pogodbo o urejanju novih prostorov. Zaradi epidemije koronavirusa smo nato projekt dali malo na stran, saj nismo vedeli, kako bo z denarjem in kakšne bodo ostale okoliščine. Izvajalec del se bo zdaj lotil projekta. Obrtniška dela naj bi bila končana v dveh mesecih, nato bo prostore treba še opremiti in potem se bo uprava preselila na Lipo. Prav tako se bo v naslednjih mesecih v prostore nad trgovino Mercator preselila enota knjižnice.

Občina je še vedno lastnica Doma na Svetini. Ko ste ga kupovali, ste dejali, da ga želite čez čas prodati. To še drži?

Vmes sta se pojavila dva interesenta, ki sta prišla na razgovor, vendar sta imela z domom povsem drugačne načrte, ki ne bi bili po meri ne občinskih svetnikov ne občanov. Menim, da je prav, da ostane dom namenjen pohodnikom, poleg tega je edini večji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v občini. Če bo prišel investitor, ki bi bil dom pripravljen odkupiti in ga upravljati tako kot doslej, ga je občina pripravljena prodati. Občini je pomembno, da je dom odprt, trenutni najemnik dela kot dober gospodar. Pred epidemijo so v domu beležili rezervacije za mesece naprej, tudi zdaj ljudje radi prihajajo ob koncih tedna.

Na eni od sej občinskega sveta je bilo mogoče slišati dvome o tem, da je občina sama glavni motor turističnega razvoja. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Nekajkrat sem sklical tiste, ki bi se radi ukvarjali s turizmom, ampak velikega odziva ni, čeprav so vse ideje dobrodošle. Ker smo majhna občina, menim, da je ena od nalog občinske uprave, da turistične ponudnike povezuje in da daje pobude. V občinskem prostorskem načrtu, ki ga še pripravljamo, smo na Svetini predvideli razširitev površin za rekreacijo. Razmišljamo tudi o razglednem stolpu. Poleg tega smo tam pred dvema letoma kupili prostore nekdanje trgovine, kjer bi radi uredili turističnoinformacijski center in trgovinico spominkov. Na Svetini je občina še lastnica stare šole, kjer bi lahko uredili apartmaje ali prostor namenili za druge vsebine.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay