Gospodarstvo in turizem ostajata paradna konja razvoja
Družba
Tipografija

Ob prazniku občine z županom Borisom Podvršnikom

Zreče so poleg Lenarta najmlajše slovensko mesto. Uradno jim je vlada ta naziv podelila tik pred iztekom leta 2020. A so se Zreče, ki so v zadnjih letih zrasle v pomembno turistično središče, za mesto samooklicale že oktobra 1987, ko so se začela tudi prizadevanja za samostojno občino. Danes velja občina za eno od gospodarsko bolj prepoznavnih lokalnih skupnosti, ki so svoj preporod doživele predvsem s pospešeno industrializacijo po prvi svetovni vojni. To je spodbudilo skokovit vsestranski razvoj in botrovalo pospešenemu uvajanju ter razvijanju turizma kot nove perspektivne panoge sredi 70. let prejšnjega stoletja. In kot opozarja aktualni župan Boris Podvršnik, sta prav industrija in turizem še vedno gonilni sili občinskega razvoja.

 

"Če smo bili še lani na začetku epidemije covida-19 precej negotovi glede možnosti uresničevanja investicijskih razvojnih projektov, lahko danes z veseljem ugotavljamo, da smo vse glavne cilje uresničili, saj epidemija na srečo ni pretirano okrnila in oklestila občinskega proračuna. Nekaj pomembnih sredstev nam je uspelo celo prenesti v letošnje leto. Slabše smo jo odnesli na področju lokalnega družbenega življenja, kulture in športa, kjer se je klasični kulturni utrip civilne družbe s številnimi prireditvami skoraj popolnoma ustavil. Številna srečanja so društva skušala nadomestiti z inovativnimi pristopi in elektronskimi nadomestki. Klasične sestanke so zamenjale videokonference ali korespondenčne seje.Tudi v šolstvu se je za kar nekaj časa uveljavila »digitalna metodika« šolanja na daljavo. Gre za nove pristope, ki smo jih bili vsi skupaj prisiljeni hitro osvojiti. Vse to je pohvalno. Nikakor pa digitalna srečanja ne morejo nadomestiti klasičnih komunikacijskih oblik," pravi zreški župan Boris Podvršnik. 

Že lani ste napovedali, da bo gospodarsko okrevanje dolgotrajno, a zdi se, da so proizvodna podjetja v občini letos v precej dobri kondiciji. Naročil je dovolj, pojavljajo se težave s pridobivanjem ustreznega kadra. Kakšno je trenutno stanje na področju gospodarstva?

Tudi naša največja industrijska podjetja so žal zaradi kriznih razmer lani zmanjšala proizvodnjo in prihodke za približno tretjino. Zato se veselimo, da letos poslujejo bolje in da imajo dovolj naročil, saj predstavljata gospodarstvo in turizem naši paradni razvojni disciplini. Na ekonomskem področju ostajamo optimistični.

Ne samo industrija, tudi turizem je, kot ste dejali, izjemnega pomena za razvoj občine. Prav turistično panogo je koronakriza najbolj ohromila. Kakšno je trenutno stanje na tem področju?

Naš turizem jo je glede na lanske razmere, vsaj kar se glavnega ponudnika tiče, dokaj dobro odnesel. Zimska sezona je bila izpeljana v mejah pričakovanj. Letna je bila celo rekordna. Slabše se je žal pisalo manjšim gostinskim in turističnim ponudnikom. Pokazalo se je, da ponuja naša destinacia Rogla-Pohorje, ki poleg naše zajema tudi sosednje občine Slovenske Konjice, Oplotnica in Vitanje, precej zanimivih turističnih produktov za slovenske goste. Pri tem promoviramo predvsem zelene počitnice, aktivni oddih, šport in rekreacijo v kombinaciji z zanimivo kulturno dediščino in naravno krajino.

Kateri so glavni projekti, ki vas bodo zaposlovali v tem letu in tudi v prihodnjih? Eden večjih je večletni projekt gradnje novega občinskega središča in novih stanovanj ...

Trenutno najobsežnejši in najzahtevnejši je triletni projekt gradnje več sklopov sekundarne kanalizacije v Zrečah. Projekt zajema izgradnjo 13 kilometrov vodov in je ocenjen na približno tri milijone evrov. Pripravljamo vso potrebno dokumentacijo za pridobitev denarja iz naslova dogovora za razvoj regij, kjer pričakujemo približno polovično sofinanciranje Evropske unije in države. Po večletnih pripravah bomo začeli letos tudi graditi, do konca leta 2023 bo tako na našo centralno čistilno napravo aglomeracije Zreče priključenih 98 odstotkov gospodinjstev.

Gradnja novega centra, trga in stanovanjske soseske v Zrečah, razširitev vrtca, modernizacija glavnih dotrajanih cest v krajevnih skupnostih, ureditev prometa na Rogli, urejanje pločnikov in kolesarskih stez ter varnih šolskih poti, širitve industrijske cone v starih in spodnjih Zrečah ter gradnje novih krožišč so ambiciozni, a realni srednjeročni cilji naslednje finančne perspektive. Poleg tega upam, da bomo v naslednjih dveh, treh letih uspeli tudi z gradnjo doma za starejše, za katerega vlada precejšnje povpraševanje in za katerega si prizadevamo že kar nekaj časa. Seveda so tu še projekti s področij pametnih mest, trajnostne mobilnosti, oživitev jezera, energetske prenove kotlovnice na Stranicah in še mnogo drugih manjših, a za ljudi nič manj pomembnih.

Mislimo tudi na mlade in tako bomo v času poletnih počitnic začeli graditi kolopark pri osnovni šoli ter otroško igrišče v Pohorski ulici. S športnim društvom Stranice bomo kmalu končali ureditev večnamenskega športnega objekta.

 

Slovesnost prestavljena

Znana sta letošnja dobitnika zreških občinskih grbov, ki bosta zasluženi priznanji prejela nekoliko kasneje. Kot je povedal župan Boris Podvršnik, se je vodstvo občine odločilo, da bo slavnostno sejo zaradi aktualnih zdravstvenih razmer, ki jih še vedno spremljajo številne omejitve, prestavili.

»Ni namen svečane seje, da se je lahko udeleži zelo majhen krog ljudi. Gre za dogodek, ki je namenjen praznovanju in promociji občine ter veselju ob doseženih rezultatih. Zato bomo raje še nekoliko počakali in upam, da se bodo do takrat ukrepi še dodatno sprostili in bomo na slavnostno sejo lahko povabili več ljudi,« je o odločitvi za prestavitev praznovanja ob občinskem prazniku Občine Zreče povedal župan Boris Podvršnik.

Sta pa že znana letošnja prejemnika najvišjih občinski priznanj. Zlati grb bo za življenjsko delo na področju kulture ter za številne konkretne in organizacijske uspehe, ki pospešujejo razvoj kulturne dejavnosti v občini in na širšem območju, prejel Martin Mrzdovnik, predsednik Kulturno-umetniškega društva Vladka Mohoriča Zreče in avtor več knjig. Bronasti grb bo prejela Mira Meglič, ki že tri desetletja prostovoljno dela v Krajevni organizaciji Rdečega križa Zreče in je dejavna tudi v Društvu upokojencev Zreče.

 

 

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay