Po upadu epidemije v odpravo čakalnih dob
Družba
Tipografija

Celjska bolnišnica je prvo četrtletje poslovanja letošnjega leta sklenila z 1,088 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. To povezujejo z epidemijo, ki je onemogočala izvajanje rednih programov v celotnem obsegu. Ob tem dodajajo, da so se na podlagi pogodbe z ZZZS drastično znižale tudi cene covidnih bolnikov, predvsem tistih, ki so po okužbi imeli zaplete in bili v intenzivni terapiji. Pred bolnišnico pa je pester mesec tudi zato, ker bodo junija poskušali intenzivno skrajševati čakalne dobe, ki so se »nabrale« zaradi ukrepov za zajezitev epidemije.

»Januarja letos je bilo v bolnišnici hospitaliziranih 406 covidnih bolnikov, kar je najvišje število v vseh mesecih epidemije. Februarja je začelo število teh bolnikov počasi upadati. Bolnišnica je izdelala t.i. izhodno strategijo, s katero bi v čim krajšem času nadoknadili zaostanke na rednih programih. Ministrstvo za zdravje nam je potrdilo predlagane posebne programe na področjih z najdaljšimi čakalnimi dobami in največjimi zaostanki, vendar pa je epidemija dobila nov zagon in začel se je tretji val. Tako smo že marca letos kadrovske in prostorske vire ponovno usmerjali v covidne oddelke,« pravijo v celjski bolnišnici.

 Največji upad rednega programa dela so v bolnišnici letos zabeležili pri operativnih posegih, kar je povezano s pomanjkanjem zmogljivosti za izvajanje operativnih programov in zasedenosti intenzivnih terapij, kjer so bili nameščeni covidni bolniki, zaposleni pa prerazporejeni na covidne oddelke. Junija bodo tako

 »Skupna višina ocenjenih prihodkov letos je v višini 39,3 milijona evrov in je za 30 odstotkov višja od doseženih v primerjalnem obdobju preteklega leta. Večinski del prihodkov so prihodki s strani ZZZS, ki so ocenjeni na podlagi pogodbe z ZZZS za leto 2020, saj pogodbe za tekoče leto še nimamo dogovorjene. V prihodkih je tudi 6,4 milijona evrov dodatkov v povezavi z epidemijo. Med stroški so se v opredeljenem obdobju pomembno dvignili stroški dela. Poglavitni del povečanja gre na račun izplačil dodatkov k plačam , drugi razlog, tudi vezan na epidemijo, pa je v izplačilu nadurnega dela, s katerim smo zagotavljali potrebne kadrovske vire na dodatnih in podvojenih deloviščih,« še pojasnjujejo v bolnišnici.

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay