Slavnostno podeljeni celjski grbi
Družba
Tipografija

V veliki dvorani Narodnega doma je Mestna občina Celje, 46 dni po občinskem prazniku, slavnostno podelila naziv častni meščan in celjske grbe. Letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj se je občina, potem ko epidemiološke razmere to spet omogočajo, znova lahko poklonila s tradicionalno slovesnostjo in kulturnim programom, ki so ga soustvarili odlični celjski ustvarjalci.

Župan Bojan Šrot je mag. Francu Pangerlu podelil naziv častni meščan Celja, zlati celjski grb dr. Antonu Šepetavcu, Celjski Mohorjevi družbi in Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje, srebrni celjski grb Milanu Čepinu in bronasti celjski grb Marjanu Teržanu. Kristalne celjske grbe je podelil Anji Ulaga, Neži Emi Komel, Aniti Amon, Tini Robič, Vesni Vrečko Pizzulin in Žanu Žvižeju.

Mestna občina Celje priznanja podeljuje vsako leto 11. aprila, ko Celje obeležuje obletnico pridobitve mestnih pravic. Letos mineva 570 let.

Župan Bojan Šrot se je v nagovoru uvodoma dotaknil situacije, v kateri smo živeli več kot leto dni in ki je pred mnoge postavila velike izzive ter povzročila številne stiske. Povedal je, da smo se kot skupnost zelo izkazali, da smo dokazali, da znamo biti solidarni in sočutni.

Leto dosežkov kljub epidemiji

V svoje govoril je izpostavil tudi številne dosežke Mestne občine Celje: »V lanskem in tudi letošnjem letu nam je uspelo nekaj velikih stvari, tudi finančno zahtevnih, kot je dograditev manjkajočega dela severne vezne ceste, ki je bistveno razbremenila promet v okoliških naseljih. Uspeli smo prenoviti Gubčevo in Lilekovo ulico, kjer je nastal čudovit mestni trg. Skupaj z državo smo obnavljali cesti Hudinja – Šmarjeta in Teharje – Bukovžlak, uredili smo nekaj krožišč ter predvsem veliko vlagali v urejanje in označevanje kolesarskih stez (…). V tem času smo v Celju odprli Tehnopark, velik projekt sofinanciran z evropskimi sredstvi in sredstvi države, z željo, da bi mladim in mladim po srcu približali znanost, naravoslovje, tehnologijo in da bi se čim več mladih odločalo za takšne študije. Kupili smo dodatne prostore za Glasbeno šolo, ki je institucija brez katere si ni mogoče zamisliti tako živahnega glasbenega utripa v mestu, in jih tudi obnovili. Skupaj z Zdravstvenim domom, ki je izvrstna ustanova na področju primarnega zdravstva, obnavljamo Gregorčičevo 6, investicija je tik pred zaključkom. Gradimo prizidek k največji osnovni šoli, Osnovni šoli Hudinja, z željo, da jim zagotovimo primerne prostore. Izvajamo eno največjih investicij na področju stanovanjske gradnje, takšne ni bilo, odkar je Slovenija samostojna, verjetno še nekaj let več. Na območju Dečkovega naselja gradimo novih 142 najemnih stanovanj, ta naložba je vredna več kot 16 milijonov evrov.“

Župan je dodal, da se občina pripravlja še na en obsežen projekt, dograditev kanalizacije v vzhodnem delu mesta, ki ga izvaja skupaj z Občinama Štore in Vojnik, gre za projekt, ki presega vrednost 10 milijonov evrov. Poudaril je, da je celjska občina še naprej veliko pozornosti namenja trajnostni mobilnosti, v okviru tega izgradnji kolesarskih stez, ki jih bo za novih 30 kilometrov, širjenju sistema izposoje koles KolesCE – letos je v načrtu 12 novih postaj. Ob tem je izrazil upanje, da število uporabnikov od sedanjih 8500 kmalu dosegli število 15 tisoč, kar je približno tretjina prebivalcev Celja.

Županov poklon nagrajencem

„Vsaka dobra stvar v mestu se zgodi zaradi trdega dela. Dela posameznikov, institucij, javnih služb, projektnih timov … in ne pravimo zastonj, da je delo vrednota. To je tisto, kar zagotavlja napredek v mestu. Veliko dela, ob tem pa tudi aktivnosti, vztrajnosti, časa in še česa ste vsak na svojem področju v svoje delo morali vložiti tudi vi, spoštovani nagrajenke in nagrajenci, zato, da ste lahko nocoj tukaj, kjer ste. Celje je po evropskih merilih in standardih relativno malo mesto, pa ima kljub temu veliko za ponuditi na marsikaterem področju. Od gospodarstva do podjetništva, od izobraževanja do šolstva, od kulture do športa, založništva. Namenoma sem naštel področja, na katerih ste svoje uspehe gradili vi, nocojšnji nagrajenci,“ je povedal župan Bojan Šrot in se v svojem nagovoru tudi zahvalil vsem posameznikom in institucijam, ki so v obdobju epidemije opravljali izjemno delo.

Sinočnjo prireditev je zasnoval in režiral Kristian Koželj, soustvarili so jo igralka Manca Ogorevc (SLG Celje), igralec Urban Kuntarič (SLG Celje), operna solistka Andreja Zakonjšek Krt (SNG Opera MB), zbor in instrumentalisti I. gimnazije v Celju in zborovodja Tomaž Marčič ter moderatorka Neža Prah Seničar.

Prisluhnite še krajšim pogovorom s častnim meščanom in prejemniki zlatih celjskih grbov:

Mag. Franc Pangerl, častni meščan Celja:


Dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I.gimnazije v Celje:


Dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe:


Mag. Tina Kosi, upravnica SLG Celje:


Foto: Andraž Purg - Grupa

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay