Je komunikacija res »zavožena«?
Družba
Tipografija

Epidemija je pokazala, kako ljudje površno razumemo komunikacijo in njene učinke. Pri tem tako posamezniki kot uradne in vladne ustanove razumejo komunikacijo kot informiranje. A to je izvorni greh. Z informiranjem se komunikacija šele začne. Preverili smo, kako so se pri tem na vrhuncu epidemije izkazale občine in zdravstvene ustanove. Pišemo torej o komunikaciji, ne o tem, kako opravljajo svoje delo. So ljudje dobili ne samo podatke, ampak tudi povratno informacijo? Kako jasna in hitra je bila? Vrstic je premalo, da bi zajeli vsa področja komunikacije. Predstavljate si, kolikokrat ste dobili kakšen uradni dopis, a ga sploh niste razumeli. Tokrat smo se lotili analize komunikacije na ravni občin, vlade in zdravstvenih ustanov. Pri preiskovanju smo ugotovili da ima osrednji sogovornik v tokratni temi prav, ko izrazi ostro kritiko, da je komunikacija tudi »zavožena«. (SIMONA ŠOLINIČ, Foto: Pixabay)

V osrednji temi v tiskani izdaji Novega tednika objavljamo tudi analizo "komunikacije" občin z občani, dotaknili smo se tudi tega, ali so ljudje, ki so iskali informacije v zdravstvenih domovih, sploh dobili povratno informacijo in kako hitra je ta bila. Pišemo tudi o tem, da smo v času, ko je komunikacija z ljudmi pomembna, pozabili na pravilno komunikacijo s starejšimi. Vse podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika, kjer je članek objavljen v celoti. 

Komunikacija je odsev razmer v družbi, pravi Brane Gruban, eden največjih slovenskih strokovnjakov na področju komunikacije in prvi Slovenec, ki je v Los Angelesu pridobil mednarodno akreditacijo za komuniciranje. Ne skriva kritike trenutne ravni komunikacije v Sloveniji, predvsem v odnosu države do ljudi v času epidemije. Strategijo komunikacije označi celo kot »zavoženo«.

»Razkroj vrednostnega sistema je v zadnjem desetletju povzročil, da se je komunikacija poslabšala. Na žalost se tudi stroka na to ni znala ustrezno odzvati.«

Kje je rešitev?

Dojeti moramo, da gre pri komunikaciji za stroko. Verjetno nihče ne bi dovolil, da bi ga operiral kar nekdo z ulice. Pri komuniciranju operiramo vsi, posledice sicer niso tako krvave, vendar niso majhne. Vsi opažamo, da so začeli prevladovati slabi odnosi, govorice, zmeda, panika in predvsem nezaupanje. Kot mi je kolega omenil pred časom – tudi smrt. Vidimo, da se je tudi zaradi slabe komunikacije dvignila cena epidemije, kar kaže, da se s temi stvari ni pametno igrati.

Kaj je izvorna težava?

Moramo ločiti informiranje od komunikacije. Če bomo to znali, potem se bomo znali odzvati na izziv poslabšanja komunikacije. Informiranje je začetek komunikacije, torej je treba vzpostaviti mehanizem povratne zanke. Enako velja za komuniciranje z javnostjo, ki ga mnogi napačno enačijo z marketingom.

Je komunikacija z državljani predvsem v času epidemije enosmerna komunikacija, ki ni ravno zgled?

Usodno vprašanje. Vse, kar se je dogajalo do zdaj na tem področju, spada k posredovanju informacij in ne h komuniciranju. Enosmerna komunikacija ima resno past. Sporočila za javnost so zelo hitra, ker dosežejo velik krog ljudi. Posledica je, da so informacije lahko napačne, zmotne ali zavajajoče, ker v ta proces prejemniki niso vključeni. Torej obstaja tveganje, da bodo prejemniki sporočila zavračali, kar se tudi dogaja. Enosmerne informacije imajo ves čas značaj ukazovalnosti in zgodilo se je to, da so naletele tudi na gluha ušesa.

Celoten članek je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay