Nekaj več mest in tudi veliko omejitev vpisa
Družba
Tipografija

Potem ko so lahko aprila bodoči dijaki prenesli svojo prijavo za vpis v srednjo šolo na drugo šolo ali v drug program, se je izkazalo, da je bilo ponekod prijavljenih še vedno več, kot je bilo razpisanih mest. Ministrstvo za izobraževanje je tako danes objavilo seznam šol, ki bodo letos omejile vpis. Odločilo je tudi o predlogih šol za povečanje števila razpisanih mest.

Prvotno število razpisanih mest (24.108) se je tako nekoliko spremenilo. Na nekaterih izobraževalnih programih se je namreč sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Do roka za prenos prijav se je tako na teh programih obseg mest zmanjšal na 23.476 razpisanih mest. V nekaterih programih pa se je število mest zaradi večjega števila prijavljenih povečalo (za 454 mest), tako je sedaj na voljo 23.930 razpisanih mest. Pri nekaterih izobraževalnih programih je miistrstvo soglašalo s predlogi šol, da v okviru obstoječega obsega razpisanih oddelkov sprejmejo več prijavljenih kandidatov, kot je razpisanih mest, predvidenih za novince, kar pomeni 28 namesto 26 (srednje poklicno) oziroma 30 namesto 28 (srednje strokovno izobraževanje in gimnazije).

Nekatere šole bodo glede na to, da ne bodo imele ponavljalcev, na mesta v oddelku, ki so sicer rezervirana za ponavljalce, lahko vpisale več novincev, kot je bilo prvotno načrtovano z obsegom razpisanih mest.

Deset šol z omejitvami

Tudi letos se omejitvam vpisa ni bilo mogoče izogniti. Vpis bo omejen na 53 šolah (lani 43). Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti skoraj 43 odstotkov prijavljenih kandidatov (lani 34,8 odstotka), saj je v programih z omejitvijo vpisa prijavljenih 8.642 kandidatov (lani 6.696).

V regiji bodo omejili vpis na desetih srednjih šolah. Ekonomska šola Celje bo omejila vpis v program Ekonomski tehnik, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje pa v programe Zdravstvena nega, Bolničar – negovalec in Kozmetični tehnik. Omejitve pri vpisu v tri programe bo imela tudi Gimnazija Celje – Center (Predšolska vzgoja, Umetniška gimnazija – likovna smer in Gimnazija). I. gimnazija v Celju je omejila vpis v športni oddelek, Gimnazija Lava pa v splošno in tehniško gimnazijo.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije ŠCC je omejila vpis v programe Medijski tehnik, Mehatronik operater, Strojni tehnik in Tehnik mehatronike, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ŠCC pa v programe Tehnik računalništva, Elektrikar in Elektrotehnik. Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko ŠCC je omejila vpis v program Frizer, Šolski center Šentjur pa v programa Mehanik kmetijskih in delovnih strojev ter Veterinarski tehnik. V Elektro in računalniški šolI na Šolskem centru Velenje je omejitev v programu Tehnik računalništva, na tamkajšnji gimnaziji pa pri vpisu v športni oddelek.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay