Občudovali, barantali in se izobraževali
Družba
Tipografija

Maj je mesec številnih opravil na vrtu, ki ob toplem vremenu po zimskem mirovanju oživi. Konec tedna je bilo še posebej živahno na žalskem vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin. Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije je pripravil tradicionalna dneva odprtih vrat. Če je organizatorjem in obiskovalcem v petek ponagajalo vreme, se jim je naslednji dan oddolžilo s soncem in prijetnimi temperaturami, ki so med gredice privabile številne ljubitelje rastlin.

Dogodek vsako leto pospremijo predavanja, ki so v preteklih letih svoje mesto našla na prostem med gredicami. V duhu časa, ki ga narekujejo številni ukrepi za preprečevanje virusa, so se letos tovrstne vsebine po besedah vodje vrta mag. Nataše Ferant preselili na splet, kar glede na petkovo deževno vremo niti ni bilo slabo. Namen dnevov odprtih vrat, ki sta bila letos že 14. leto zapored, je poleg izobraževalnih vsebin, ki jih za širšo javnost pripravijo različni strokovnjaki, tudi neposredno svetovanje obiskovalcem, ki lahko v vrtu kupijo več kot sedemdeset različnih vrst ekoloških sadik zelišč.

V vrtu, ki ga je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije zasnoval pred 45 leti v neposredni bližini svoje zgradbe, trenutno raste več kot dvesto vrst zdravilnih in aromatičnih rastlin. »Tiste, ki so svoje mesto našle v njem in so se nato od tukaj razširile po slovenskih domačih vrtovih, so zagotovo v zadnjih letih zelo priljubljen ameriški slamnik, citronka, različne mete, sivka ... Vedno bolj priljubljeni so tudi kolmež, baldrijan, jeglič,« pojasni Ferantova in doda, da so vrt leta 2018 posodobili.

Poleg tega, da so ga prestavili na novo mesto, so spremenili razporeditev gredic in rastlin. Najprej so bile gredice v vrtu pravokotnih oblik druga ob drugi, kot smo jih sicer vajeni. S preureditvijo je osrednja pot speljana v obliki hmeljevke, medtem ko gredice ob njej predstavljajo hmelj, ki se ovija okoli hmeljevke. Rastline so zasadili tematsko, kar pomeni, da si gredo delijo tiste, ki jih uporabljamo za enak namen. Gre za medovita zelišča, rastline, ki jih je uporabljala zdravilka Hildegarda, Knieppove rastline, zelišča, ki jih uporabljamo v biodinamiki in homeopatiji, dišavnice in zelišča, namenjena za zdravljenje različnih organskih sistemov. Nenazadnje je manjša greda namenja še tuje rodnim zeliščem, ki z globalizacijo vedno bolj prihajajo v naše okolje.

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay