Ivan Cencen - veder stoletnik, ki je prevozil vso Evropo
Družba
Tipografija

V Domu upokojencev ob Savinji v Celju imajo novega stoletnika. Častitljiv jubilej danes praznuje Ivan Cencen, ki se je rodil 17. maja leta 1921 v Prekopi. Vodstvo in stanovalci doma so jubilantu pripravili svečani dogodek s torto, slavljencu pa je ob nekaterih gostih v imenu Mestne občine Celje čestital podžupan Vladimir Ljubek.

Ivan Cencen je postal stanovalec Doma ob Savinji decembra leta 2014, pred tem pa je sam živel v hiši Vegovi ulici na Polulah. Prihaja iz kmečke družine, v kateri je bilo šest otrok. Izučil se je za avtobusnega voznika, najprej je nekaj let vozil kamion, potem pa je bil vsa nadaljnja leta voznik avtobusa v Izletniku Celje. Vozil je na turističnih potovanjih in tako prepotoval vso Evropo, včasih je bil zdoma tudi po več mesecev.

Poročil se je leta 1943, z ženo pa sta zaradi njegove službe bila bolj malo skupaj. Kljub temu sta postavila hišo in skupno življenje zaživela po upokojitvi. S pokojno ženo sta imela dva hčeri, pri čemer je ena umrla že kot dojenček, druga pa pred dobrim desetletjem. Ivan Cencen ima še vnuka, ki edini skrbi zanj in tri pravnukinje.

Slavljenec je včasih igral v pihalnem orkestru, najprej bas, potem pa tolkala, bil je dejaven tudi v pevskem zboru. Zato se je še posebej razveselil, ko mu je ob visokem življenjskem jubileju zapel Kvartet Vikija Ašiča.

Ivan Cencen je kljub visoki starosti še vedno vedrega duha in aktiven, kolikor mu dopuščajo zdravje in moči, v domu pa rad sodeluje pri pripravil družabnih dogodkov.

Na fotografiji: ob častitljivem jubileju so Ivanu Cencenu čestitali (z leve) Zinka Jazbec, vodja Karitasa pri Sveti Ceciliji, Bojana Mazil Šolinc, direktorica Doma ob Savinji, Vladimir Ljubek, podžupan MOC, Sašo Farčnik, predsednik KS Pod gradom in Silva Dajčman, predstavnica Rdečega križa Pod gradom.

 

Foto: Andraž Purg - GrupA

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay