Vransko obeležuje občinski praznik, praznovanje prestavljeno na junij
Družba
Tipografija

Vranšanom je epidemija odpihnila praznovanje že drugega občinskega praznika. A letos se ne bodo kar tako dali. Praznovanje bodo zamaknili v junij, ko pričakujejo, da se bo življenje kolikor se le da vrnilo v stare tirnice. Osrednji dogodek bo brezplačen koncert Prifarskih muzikantov in Nuške Drašček, s katerim se bodo obenem poklonili 30-letnici osamosvojitve Slovenije.

Ob občinskem prazniku, ki ga Vransko praznuje 14. maja v spomin na vsesplošno veselje Vranšanov, ki so na ta dan leta 1868 izvedeli, da je avstrijska vlada njihov kraj povzdignila v trg z vsemi pravicami, smo se pogovarjali z županom Francem Sušnikom, ki to spodnjesavinjsko občino z malo več kot 2.640 prebivalci vodi že od njene ustanovitve leta 1998.

Spomladanski del lanske epidemije je vaša občina preživela brez uradno potrjene okužbe. Prvo ste namreč zabeležili šele v začetku septembra, medtem ko v Domu sv. Rafaela Vransko šele konec oktobra. Kako ste se soočili z epidemijo?

Priznati moram, da je bilo najprej zelo težko. Šlo je namreč za neznano zadevo. Lani marca smo še pred popolnim zaprtjem države v naši občini omejili dejavnost gostinskih lokalov, zaprli javne zgradbe in ob pomoči domačih prostovoljcev Rdečega križa ter Karitas poskrbeli, da so vsi občani v času najstrožjega zaprtja države imeli dostop do najnujnejših življenjskih dobrin. Po potrebi smo organizirali zagotavljanje obrokov, dostavo iz trgovin in lekarne ter zaradi hudega pomanjkanja zaščitnih sredstev šivanje zaščitnih mask.

Preteklo leto so v prvi vrsti zaznamovali ukrepi za preprečevanje virusa, a življenje je ne glede na vse omejitve šlo dalje. Kateri projekti so v zadnjih mesecih najbolj zaznamovali dogajanje v vaši občini?

Končali smo gradnjo komunalne opreme v Čepljah do stanovanjske soseske Grofice in Hotela Grof. Obnovili smo cesti Ropasija in Brode–Tešova. Tudi gradbena dela v sklopu čistilne naprave, vredna približno 240 tisoč evrov, so tik pred koncem. Gradbeno dovoljenje zanjo smo prejeli že leta 2004, a ker ni bilo potrebe, smo takrat zgradili le prvo fazo biološkega dela. V približno desetletju se je z množičnim priklapljanjem na kanalizacijsko omrežje zmogljivost čistilne naprave zapolnila, zato je bil čas, da smo zgradili še drugo fazo biološkega dela. Do zdaj je bila zmogljivost čistilne naprave 700 populacijskih enot, po novem bo 1.400. Računam, da bo v njej do septembra nameščena vsa oprema in da bo lahko že takrat začela delovati.

Pri vseh projektih ni šlo vse tako gladko. Pridobivanje gradbenega dovoljenja za gradnjo novega mostu v središču trga se je nekoliko zavleklo. Zakaj?

Vse naložbe, ki smo jih načrtovali, smo uspešno spravili pod streho, izjema je gradnja mostu v središču trga Vransko pri znanem gostišču. Do zdaj še nismo našli skupnega jezika z zavodom za varstvo kulturne dediščine in direkcijo za vode glede starega perišča ob mostu, a upam, da se bomo tudi z njima čim prej uskladili in pridobili gradbeno dovoljenje za gradnjo novega mostu, ki je pogoj za obnovo vpadnice v trg. Star je namreč premajhen in dotrajan. Računamo, da bomo za gradnjo prejeli približno 40 tisoč evrov nepovratnega denarja, približno toliko bo občina pristavila še sama.

Ravninski del Spodnje Savinjske doline je za ljudi precej privlačen, drugače je z njenim hribovitim obrobjem. Tudi pri vas se na žalost srečujete s praznjenjem hribovitih naselij.

To ni zgolj usoda občine Vransko, temveč celotnega slovenskega podeželja. Občanom v hribovitem delu občine se trudimo zagotavljati vso potrebno infrastrukturo in prevoz v šolo. Jugozahodno območje Limovc je zelo gosto naseljeno, zato je tam še veliko šoloobveznih otrok, drugače je v Zaplanini in Zahomcah, kjer jih ni, zato smo tam ukinili organiziran prevoz v šolo. Manjše število občanov na tem območju nadomestijo prebivalci v novih stanovanjskih gradnjah v dolini. V nasprotnem primeru bi se število prebivalcev zmanjšalo.

Priseljencev bi lahko bilo še več, če bi se že nekaj časa napovedana obuditev Sončnih vrtov v Brodeh le začela. O tem se je govorilo že leta 2019, a leta 2021 so ob pogledu nanje razmere bolj kot ne nespremenjene.

Kolikor sem seznanjen, naj bi bili Sončni vrtovi od lani v večinski lasti ljubljanskega podjetja Solos, ki mu je svoj delež prodalo tudi podjetje Monsun. Novi lastniki so me poklicali in sporočili, da bodo letos konec marca začeli delati. A na to še vedno čakamo. Občina sicer ves čas opozarja na vse nepravilnosti, ki se na tem opuščenem gradbišču dogajajo, od nereda do odlaganja odpadkov.

Občina Vransko je v teh časih, ko na vseh ravneh primanjkuje medicinskega osebja, imela srečo in prišla do tretje ambulante družinske medicine. Kako vam je to uspelo?

Na tem področju imamo na Vranskem zelo visok standard. V vseh letih do zdaj smo imeli dve ambulanti družinske medicine, po novem imamo tri, kar me zelo veseli. Zaenkrat v tretji ambulanti deluje zdravnik, ki prihaja iz žalskega zdravstvenega doma, pod katerega okrilje sodi naša zdravstvena postaja, pri čemer naj bi kmalu dobili svojo zdravnico. Po specializaciji naj bi v tej tretji ambulanti delovala zdravnica, ki izhaja iz naše občine. Smo med redkimi, kjer se je možno vpisati k družinskemu zdravniku. V naši zdravstveni postaji delujeta tudi dva zobozdravnika, eden kot javni uslužbenec, drugi kot koncesionar. Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay