Do Lovrenških jezer kmalu po lepših poteh
Družba
Tipografija

Do priljubljenih Lovrenških jezer na Pohorju vodijo lesene poti, ki jih bosta občini Zreče in Lovrenc na Pohorju, ki sodelujeta v projektu Vizija Pohorje 2030, to poletje družno obnovili.

 

Po napovedih zreškega župana Borisa Podvršnika bo izbran izvajalec, zreški podjetnik Jurij Višnar, začel delati predvidoma julija, dela naj bi končal v dveh mesecih. To je sicer vrh poletne sezone, ko priljubljena Lovrenška jezera obišče tudi največ ljudi, a so bili na občini pri časovni izbiri prenove vezani na navodila zavoda za varstvo narave, je pojasnil zreški župan: »Zaradi gnezditve ptic je tako najprimernejši čas za obnovo prav poletje.«

Podvršnik dodaja še, da želijo z novo in obnovljeno pohodno infrastrukturo na označenih planinskih poteh na širšem območju Lovrenških jezer občutno zmanjšati hojo izven označenih poti, kar bo prispevalo k izboljšanju stanja ohranjenosti barjanskih gozdov.

Na javni razpis za obnovo se je prijavil zgolj zreški podjetnik Jurij Višnar, s katerim je občina že podpisala pogodbo, ki je vredna približno 50 tisoč evrov. V okviru prenove bo izvajalec tako obnovil poti v dolžini približno 270 metrov, odstranil stara bruna, namestil nova in uredil nekaj izogibališč. Dogradil bo še 300 metrov nove poti od Lovrenških jezer proti Mašin žagi. Skupaj bo za to porabil 740 kosov lesa počasi raslega macesna.

Nove ograje, table in interaktivne vsebine

Podvršnik dodaja, da bo občina prenovila tudi informacijske vsebine na razglednem stolpu pri Lovrenških jezerih. Obnovitvena dela na tem območju sicer sodijo v okvir projekta Pohorka in tako je letos med drugim predvidena še izdelava interpretacijskga načrta in izvedba mulčenja panjev za manjše zaraščanje pohorskih planj. Predvidena je tudi postavitev 500 metrov dolge ograje, ki bo ločevala poti od pašnikov.

Kot pojasnjujejo v občini, želijo z interaktivnim pristopom obiskovalcem na zanimiv način predstavili dvoživke, načrtujejo tudi izdelavo lesnih totemov za označevanje mirnih con in nabavo opreme za interpretacijski center na Rogli.

Projekt Pohorka izvajajo v treh regijah, financirata ga država in Evropska unija. Občina Zreče je ena od partnerjev projekta, ki je skupaj vreden več kot dva milijona evrov. V Zrečah so za omenjene dejavnosti pridobili 347 tisoč evrov.

Foto: arhiv Občine Zreče

Ob koncu poletja se bomo lahko do priljubljene poletne izletniške točke sprehodili po prenovljenih lesenih poteh. Zaradi gnezdenja ptic bo morala občina glavnino obnove izvesti poleti.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay