Malčki zakorakali v nov vrtec
Družba
Tipografija

Po več letih čakanja so na Frankolovem vendarle dočakali nov vrtec. Gradnjo tega modernega in nizkoenergetskega objekta so spremljali številni zapleti, posledično so izvajalci dela končali z nekajmesečno zamudo. A zdaj, ko je vrtec predan namenu in se iz igralnic že sliši otroški smeh, so težave v večini pozabljene. Kot pravi vojniški župan Branko Petre, je zdaj čas za veselje. Tega je bilo na Frankolovem obilo tudi na dan, ko je vrtec pod svojo streho prvič sprejel malčke.

 

Po več letih razmišljanj, pogovorov in priprav so na Frankolovem jeseni 2019 končno zabrneli gradbeni stroji in gradnja težko pričakovanega vrtca se je začela. Želja je bila, da bi vrtec zgradili do začetka šolskega leta, a se je, tudi zaradi koronatežav, zapletlo in zamuda je bila neizbežna. Tudi želja župana Branka Petreta, da bi se otroci po zimskih počitnicah vrnili v nove prostore, se ni uresničila. Maj pa je vendarle prinesel to tako težko pričakovano odprtje. »Res je, da smo se med gradnjo morali soočiti s številnimi nepredvidenimi zapleti. Vse smo uspešno rešili. Zdaj je najpomembneje, da je vrtec zgrajen, da so otroci in zaposleni na boljšem,« je ob koncu te izjemno zahtevne investicije dejal župan Občine Vojnik Branko Petre. Kot je še povedal, je to zagotovo največja in najzahtevnejša investicija občine v tem mandatu, s katero so rešili veliko težav. Ne samo da so rešili v nebo vpijajočo prostorsko stisko v vrtcu, s katero so se srečevali zadnja leta, sočasno so namreč rešili tudi težave z ogrevanjem v tamkajšnji Osnovni šoli Antona Bezenška Frankolovo, saj so za potrebe ogrevanja vrtca in šole, ki zdaj delujeta kot povezana celota, uredili novo kurilnico na lesene sekance. Povsem nova in sodobno opremljena je tudi kuhinja, kjer bodo pripravljali obroke za osnovnošolce in vrtičkarje. Do zdaj so morali namreč vso hrano voziti iz šole v Vojniku. Župan Petre je opozoril tudi na to, da so v okviru celotnega šolsko-vrtčevskega kompleksa že zasnovali tudi zunanje igrišče.

Brez finančne podpore države

Ne samo izvedbeno, gradnja novega vrtca je bila tudi finančno zelo zahteven projekt za vojniško občino. Branko Petre vrednost celotne investicije ocenjuje na približno tri milijone evrov. Občina je denar za gradnjo zagotovila s proračunskim denarjem, s prijavo na razpis Eko sklada in z najemom kredita, ki ga bo odplačevala 15 let. »Kredit je ugoden, trenutni pogoji so zelo dobri, saj zaradi negativnega evribora ni obresti, a vseeno, ta denar bo treba vrniti,« pravi župan, ki ga izredno žalosti, da občina na letošnjem razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ni uspela pridobiti vsaj nekaj podpornega državnega denarja.

»Težava je, ker deset let za investicije v vrtce in osnovne šole ni bilo nobenega razpisa. Zdaj se je na razpis prijavilo ogromno občin, ki enako nujno potrebujejo posodobitve na področju zagotavljanja varstva in izobraževanja. Denarja pa je bilo za vse premalo,« razmišlja župan, ki še vedno upa, da se bodo uresničile napovedi o tem, da bo ministrstvo še v tem letu objavilo nov razpis. Ali bo lahko vojniška občina kandidirala za nekaj tega denarja, bo odvisno predvsem od razpisnih pogojev: »Najprej upam, da bo razpis res objavljen. In če bo med pogoje uvrščena gradnja v tem letu, potem bomo zagotovo skušali vsaj del prijaviti in pridobiti nekaj denarja.«

Foto: arhiv Občine Vojnik

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...