Gradnja vrtca preložena
Družba
Tipografija

Občina Vitanje si že dolgo prizadeva, da bi zgradila nov vrtec in pod eno streho združila vse vitanjske malčke. Varstvo najmlajših zdaj namreč zagotavlja na treh lokacijah. Ker gre za finančno zelo velik zalogaj, se je občina prijavila na državni razpis za sofinanciranje gradnje vrtca, kjer tokrat ni bila uspešna. A kot pravi župan Slavko Vetrih, na občini še vedno upajo, da bodo uspeli na ponovnem razpisu, ki naj bi ga ministrstvo razpisalo še letos.

 

Po nekajletnem zatišju je država v začetku leta ponovno zagotovila nekaj denarja za investicije v vrtcih in osnovnih šolah. Marca je pristojno ministrstvo objavilo razpis, na katerega je prispelo 66 projektov za gradnjo vrtcev in 91 projektov za gradnjo osnovnih šol.

Kot je pojasnil župan vitanjske občinske Slavko Vetrih, se je Občina Vitanje z 49 točkami uvrstila na 45. mesto: »Na ta način smo se postavili v vrsto.« Prepričan je, da bi se uvrstili precej višje, če razpisni pogoji ne bi dajali prednosti obmejnim občinam in tistim, kjer bivajo tudi romski otroci. »Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je k dopolnitvi vlog pozvalo prvih 30 prijaviteljev in te projekte bo zdaj podrobneje preučilo. Po trenutno znanih informacijah je denarja dovolj zgolj za sofinanciranje 18 projektov,« je še povedal župan.

Nov razpis že letos?

Zadnji razpis je pokazal, da so potrebe po gradnji vrtcev in šol po vsej državi izjemno velike, medtem ko je denarja za vse investicije premalo. Kot je povedal Vetrih, se je vitanjska občina pridružila pobudi Skupnosti občin Slovenije, ki poziva resorno ministrstvo in vlado, naj v naslednjih letih zagotovita več denarja za tovrstne potrebe, tudi s pomočjo mehanizmov, ki jih omogoča Evropska unija. »V Skupnosti občin Slovenije smo na to, da je nujno treba zagotavljati investicijska finančna sredstva za sofinanciranje investicij v predšolski in šolski prostor, opozarjali že večkrat. Ne samo zaradi nujnih potreb, temveč tudi zato, ker lahko investicije spodbudijo razvojne cikle, ki imajo pomemben vpliv na ohranjanje razvojnih kapacitet občin in države,« je med drugim zapisano v pozivu ministrici.

Se je pa z ministrico Simono Kustec že srečalo predsedstvo Združenja občin Slovenije.Ministrica je s sodelavci napovedala nov razpis na tem področju ob koncu leta 2021.

Na ponoven razpis upajo tudi v Vitanju. Kot pravi župan, bodo pristojne občinske službe že zdaj začele pripravljati vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja. »Za 1,8 milijona evrov vredno investicijo bi radi pridobili približno polovico državne pomoči,« zaključi Vetrih.

Foto: Google

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay