Zaradi dotrajane zgradbe na Ponikvi čez noč zaprli vrtec
Družba
Tipografija

Zgradbo, v kateri domuje vrtec na Ponikvi pri Žalcu, si je na pobudo skupine staršev ogledal gradbeni strokovnjak in ugotovil, da ni povsem varna. Občina Žalec se je v sodelovanju z vrtcem odločila preventivno zapreti tamkajšnjo vrtčevsko enoto. Otroke s Ponikve je prerazporedila v vrtca v Žalcu in Šempetru. Nekateri starši odločitev pozdravljajo, spet drugi so jo sprejeli z zadržki. Sprašujejo se, zakaj so vrtec zaprli dobesedno »čez noč«, čeprav se je o slabem stanju zgradbe vedelo že več let. Nenadno zaprtje vrtca jim je namreč povzročilo organizacijske težave pri prevozu otrok v varstvo in domov. Novi vrtec, ki jim ga že nekaj časa obljublja občina, naj bi bil v najboljšem primeru zgrajen šele čez nekaj let.

Vrtec na Ponikvi, v katerega je trenutno vključenih 34 otrok, domuje v približno 140 let stari zgradbi. Njeno varnost so leta 2009 preverili strokovnjaki gradbenega inštituta ZMRK, ki so odgovornim naložili redno spremljanje podornih stebrov, s katerimi je zgradba v kleti podprta. Kot so sporočili iz žalske občine, so ves ta čas redno izvajali nadzor v kletnih prostorih. Zadnje mnenje glede varnosti zgradbe je lani izdalo še podjetje RC PLAN M. Kaj točno je ugotovilo, v občini niso pojasnili. Dvom v varnost zgradbe se je med starši še dodatno okrepil po nedavnih potresih, ki so hudo prizadeli Hrvaško, hkrati jih je bilo več mogoče čutiti tudi na območju občine Žalec.

Dvomi staršev

Starši so na občino naslovili dopis, v katerem so izrazili dvom glede varnosti zgradbe in želeli odgovor, kdaj lahko na Ponikvi pričakujejo že dlje časa načrtovan nov vrtec. »Zahvaljujemo se hišniku, ki redno preverja v razpoke z mavcem vgrajene ploščice. Resno!? Resnično verjamete, da bo najprej počila ploščica in nas nekaj dni prej opozorila, da bo kmalu potres?« so med drugim zapisali in dodali, da teoretična mnenja strokovnjakov zdržijo, medtem ko v praksi vsi vemo, kakšna katastrofa se lahko zgodi v nekaj trenutkih. »In če bi prišlo do potresa, kdo bi takrat prevzel odgovornost? Strokovnjaki so napisali, da je treba razmere spremljati, in se oprali krivde.« Obenem so v dopisu pripisali, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v začetku februarja v uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021–24, s pomočjo katerega bi lahko na Ponikvi končno dobili nov vrtec.

V načrtu nov vrtec

Na občino in vrtec smo naslovili konkretna vprašanja, povezana s problematiko zgradbe in zagotavljanja varstva za tamkajšnje otroke. Prejeli smo izjavo, v kateri so med drugim zapisali, da so zaradi izključitve vsakršne možnosti ogrožanja varnosti otrok in zaposlenih v enoti na Ponikvi malčke z vzgojiteljicami začasno preselili, in sicer en oddelek v Žalec in drugega v Šempeter. Dodali so še, da se je ustanoviteljica, torej občina, odločila, da bo zgradila novi vrtec v neposredni bližini sedanjega. Trenutno je v fazi izdelave idejne zasnove zanj, medtem ko je gradnja novega vrtca predvidena v letih 2023-24. Več podrobnosti o načrtih niso razkrili. Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay