Plačati morajo vsi
Družba
Tipografija

Še vedno starše razburja tudi dejstvo, da bodo morali vrtec po vnovičnem odprtju plačati vsi, tudi tisti, ki bodo otroke še zadržali v domači oskrbi. Zmedo in obilo nejevolje je zakrivilo ministrstvo za izobraževanje, ki je v razmaku nekaj dni vrtcem poslalo nasprotujoči si okrožnici. Čeprav ministrstvo napoveduje, da bo spremembe prinesel deveti protikoronski zakon, starše zanima, kdo bo plačal januarske položnice.

 

Tako ravnatelji vrtcev kot starši so bili v zadnjih dneh pred vnovičnim splošnim odprtjem vrtcev (26. januar, sprva v rdečih regijah) zmedeni in zavedeni zaradi nasprotujočih si okrožnic za plačevanje vrtcev.

20. januarja so ravnatelji vrtcev od ministrstva za izobraževanje dobili okrožnico, v kateri je pisalo, da bodo starši, ki otrok v času epidemije ne bodo pripeljali v vrtec, oproščeni plačila vrtca. Informacijo so vodstva vrtcev takoj posredovala tudi staršem. 28. januarja so nato prejeli novo okrožnico, na podlagi katere so plačila vrtca oproščeni samo starši, ki imajo otroke v »črnih« regijah. In vsebina te okrožnice velja tudi za nazaj, torej od 26. januarja, ko so vrtci znova odprli vrata za vse malčke. Kot je takrat pojasnjeval državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, ministrstvo za oprostitev plačila nima pravne podlage.Med starši je završalo.

Kdo bo odgovarjal za »napako«?

Ogorčena in razočarana nam je o tem pisala tudi mama, katere otrok obiskuje vrtec v občini Laško, enota Rimske Toplice. Kot je pojasnila, otroka sprva v vrtec še ni vključila tudi zaradi napovedi, da bodo v tem primeru oproščeni plačila, pa tudi zaradi tega, ker naj bi vrtec v tem času deloval na prilagojen način. »Poleg tega imamo doma starejšo osebo in ker je zaradi epidemije okrnjeno tudi delo, otrok vsakodnevnega varstva ne potrebuje,« je pojasnila mama, ki želi ostati anonimna.

Kot je še pojasnila, je bilo sprva v enoti še zelo malo otrok, v začetku februarja pa so se v skupino vrnili skoraj vsi: »Kar je glede na dejstvo, da bodo morali starši storitev plačati, tudi razumljivo.« Podporo in pojasnila je, kot je povedala, iskala tudi pri odgovornih na laški občini, a neuspešno. Do danes, ko je že prejela tudi položnico, ni prejela še nobenega odgovora ali namiga, da bi nastalo zagato starši, vrtec in občina kot ustanoviteljica zavoda, reševali družno.

Vlada »spregledala« predlog ministrstva

Po burnem odzivu staršev po vsej Sloveniji so z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sporočili, da že pripravljajo pravno podlago, ki bi to zadevo uredila in da jo bo vlada obravnavala v okviru osmega protikoronskega paketa. A je ta predlog, namerno ali nenamerno, spregledala. Tako so vrtci z ministrstva v začetku februarja prejeli nov dopis, ki ni rešil veliko: »Spoštovane ravnateljice, spoštovani ravnatelji, kljub prizadevanjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi bili starši v času razglašene epidemije oproščeni plačila za vrtec, predlog ni bil upoštevan v PKP8, zato vas obveščamo, da v času od 26. 1. 2021 do 29. 1. 2021 ni pravne podlage, da bi bilo plačilo staršev za otroke, vključene v vrtce na območjih rdečih regij, financirano iz državnega proračuna.«

Tovrstne pravne podlage še vedno ni. In tako za zdaj velja, da vrtec plačajo vsi starši, katerih otroci so vanj vpisani, ne glede na to, ali ga v tem času obiskujejo ali ne. Znesek pa se zmanjša za strošek prehrane.

»Če se bo zgodilo, da kdo zaradi kakršnega koli razloga otroka ne bo poslal v vrtec, bodo ti starši imeli vrtec brezplačen. Na ministrstvu smo pripravili te podlage in bodo uvrščene v naslednji protikoronski zakon in bodo veljale tudi za nazaj,« je v izjavi za Televizijo Slovenija 5. februarja miril državni sekretar Damir Orehovec. Vprašanje pa je, ali bo vlada predlog v deveti protikoronski zakon tudi vključila ali se bo ponovila zgodba iz osmega protikoronskega zakona, kjer o plačevanju vrtcev ni bilo govora.

Foto: arhiv NT (Andraž Purg - GrupA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Šibek potres v okolici Celja Šibek potres v okolici Celja
Petek, 01 Januar 2021 18:47
Na novega leta dan, ob 15.43 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmograf...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay