Otroci na bris tudi ob najmanjših simptomih
Družba
Tipografija

Prihaja čas prehladnih obolenj in alergij

Kakšne so ločnice med prehladom in med stanjem, ko je treba predšolske otroke testirati za ugotavljanje okužbe s koronavirusom? Vprašanje je ponovno aktualno v času, ko se vedno več otrok vrača v igralnice vrtcev in razrede osnovnih šol, zunaj pa je še nestanovitno vreme. Pediatri so že pred časom opozarjali, da vsak prehlad ne gre enačiti s koronavirusno boleznijo. A zadnje napotki pristojnega ministrstva nakazujejo, da bodo v prihodnjih dneh in tednih otroci pogosti obiskovalci točk, kjer jemljejo brise. Starši se nemalokrat znajdejo v precejšnjem precepu. Vstop v vrtec je namreč mogoče le z negativnim testom na koronavirus.

 

Da je dilema precejšna, nam je potrdila tudi mati, katere otrok je med podaljšanim koncem tedna prebolel prehlad, le prvi dan je imel vročino. Ker je želela otroka še en dan obdržati doma, da bi si pozdravil nahod, je otrok pred odhodom v vrtec spet potreboval negativen test na okužbo s koronavirusom, nad čimer je bila mama sila presenečena. In še zdaleč ni bila edina.

Zaostrili ukrepe

Še ne dolgo tega so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) povedali, da so za odgovor, kdaj je pri predšolskem otroku potrebno testiranje za ugotavljanje okužbe s koronavirusom, najbolj pristojni pediatri, ki dnevno ocenjujejo zdravstveno stanje otrok. Dodali so, da ločnica med prehladom in okužbo s koronavirusom ni vedno jasna. Otroci okužbe s koronavirusom namreč prebolijo v blagi obliki, lahko imajo znake blagega prehlada ali bolezenskih znakov sploh nimajo. Še lani jeseni je namreč veljalo, da vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prvega triletja kljub znakom okužbe dihal ni bilo treba na testiranje za ugotavljanje okužbe s koronavirusom, če ob znakih okužbe dihal niso imeli vročine in driske. To priporočilo danes ne velja več.

Ministrstvo za zdravje v novem priporočilu, ki ga je pred dnevi, natančneje 12. februarja, poslalo vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, pravi da je nujno vsakega otroka, ne glede na njegovo starost, že ob najmanjših simptomih koronavirusne bolezni napotiti na odvzem brisa. To priporoča zaradi spremenjene epidemiološke slike, zaradi katere je omogočeno odprtje šol in vrtcev. Na ministrstvu so dodali, da je vprašanje testiranja otrok obravnavala strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, ki se strinja s testiranjem vseh simptomatskih otrok. »Testiranje otrok je pomembno tudi z vidika zagotavljanja čim manj motenega procesa šolanja in varstva, saj dokaz prebolele okužbe s koronavirusom hkrati odpravi potrebo po karanteni otroka ob rizičnih stikih in s tem omogoča nemoteno prisotnost v šoli oziroma v vrtcu.« Dodali so še, da priporočilo, ki so ga strokovnjaki glede testiranja otrok sprejeli konec septembra lani, ni več uporabno.

Foto: Pexles

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay