Ko si srečo namažeš na kruh
Družba
Tipografija

 

»Doma smo imeli več prostorov, kjer bi si lahko uredil delavnico, a tašča mi je rekla, naj grem kar v garažo,« v smehu pravi podjetnik Luka Smagaj, ki se je po letih dela v znanih čokoladnih ateljejih podal na samostojno pot. In res se v eni od družinskih hiš v šentjurskem Zgornjem trgu za garažnimi vrati skriva poseben svet. Namesto avta tam kraljuje pečica, iz katere diši po praženih lešnikih. Na spajanje z njimi čakajo različne vrste čokolade. Ta žlahtna sestavina je po besedah mladega čokoladarja glede določenih lastnosti podobna ženskam, saj je malce trmasta. In zato je po besedah sogovornika z njo treba delati še posebej lepo.

 

 

Luka Smagaj, ki je otroštvo preživel v Velenju, družino pa si je ustvaril v Šentjurju, je po poklicu slaščičar. Te obrti se je izučil pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Med pridobivanjem izkušenj je sprevidel, da je svet slaščičarstva prostran, saj se lahko človek posveča klasičnemu slaščičarstvu, takšnemu z italijanskim ali s francoskim pridihom in še kateremu drugemu. Priložnost za prvo zaposlitev je dobil v podjetju Luča Žganka, ki je znano po blagovni znamki Lucifer chocolate. Po petih letih ustvarjanja sladkosti v Velenju se je zaposlil v Čokoladnem ateljeju Dobnik v Žalcu, kjer je do nedavnega delal kot vodja čokoladarskega oddelka.

Pri delu s številnimi vrstami čokolade, z raznoterimi okusi pralinejev, bonbonov in drugih dobrot so se v njegovi glavi porajale nove ideje. Ker sta si z mlajšo hčerko Nevo za zajtrk ali večerjo rada privoščila kruh s čokoladnim namazom, se je odločil, da bo takšne namaze za lastno uporabo začel izdelovati sam. »Začel sem packati po kuhinji. Lešnike in čokolado sem imel doma, velikokrat tudi arašide. Poskušal sem različne kombinacije in zdele so se mi zanimive. Namazov nisem več kupoval v trgovini,« se spominja. Ko je njegov izdelek poskusila prijateljica, ki je tudi sama podjetnica, ga je spodbudila, naj to sladko zmes ponudi še drugim. Po prvih dobrih odzivih je videl, da ljudje do njegovih receptur niso ravnodušni.

Luka Smagaj pove, da je človek, ki ni rad pri miru. Ob redni službi je najprej čas za delo v domači delavnici našel predvsem ponoči. Prav prva razglasitev epidemije koronavirusa, ko je bil na čakanju na delo, ga je spodbudila, da je šel na svoje.

Foto: GrupA

V prispevku v zadnji številki Novega tednika preberite še:

- kaj vse mladi čokoladar spaja s to žlahtno sestavino

- kako je zasnoval namaze s šentjurskim pridihom

- kakšni so načrti o njegovi prvi šentjurski čokoladni delavnici

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Šibek potres v okolici Celja Šibek potres v okolici Celja
Petek, 01 Januar 2021 18:47
Na novega leta dan, ob 15.43 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmograf...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay