Kaj policijska stavka pomeni za ljudi?
Družba
Tipografija

Slovenski policisti, združeni v Policijski sindikat Slovenije, danes začenjajo s stavko. Policisti trdijo, da vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018, ki se nanaša na analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice, po katerem bi morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo. Poleg tega zahtevajo rešitev problema napredovanja policistov in spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. S slednjim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev. Pogrešajo pa tudi socialni dialog z vlado in pristojnimi.

Glede na stroge omejitve, ki za policiste veljajo v času stavke in glede na trenutne razmere, ko je v Sloveniji razglašena epidemija, se moramo vsi skupaj zavedati, da bo stavka dolgotrajna in da moramo v prvi vrsti poskrbeti za svoje lastno zdravje,« pravi predsednik sindikata Rok Cvetko. Zato policiste poziva, da pri opravljanju nalog upoštevajo navodila in priporočila NIJZ.

Ker morajo policisti tudi v stavki opravljati naloge varovanja ljudi, to pomeni, da bodo vseeno nadzorovali upoštevanje vseh ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Bodo pa pri drugih prekrških izrekali predvsem opozorila.

»Morda nekoliko nenavadno, pa vendar nam v danem trenutku prav zakonske omejitve dajejo možnost, da z doslednim spoštovanjem slednjih odločilno vplivamo na tiste, ki imajo neposredno moč, da Vlado »kaznujejo«. To so naši občani, državljani Slovenije, ki pa niso krivi za aroganco in enostranska nizkotna ravnanja vlade, zato bomo v postopkih z občani in državljani strokovni, korektni, temeljiti, potrpežljivi in zanesljivi,« dodaja Cvetko. Pričakovati je tudi nekoliko daljše postopke tudi na mejah ali pri nadzoru prometa.

Policisti, ki so člani tega sindikata, so že dobili navodila, kako stavko konkretno izvesti, še posebej v primerih, če bi nadrejeni izvajali nanje kakršni koli pritisk pri izvajanju nalog.

Policijski sindikat Slovenije ima okoli pet tisoč članov, toda stavki pa se ne bo pridružil drugi sindikat, Sindikat policistov Slovenije. Pred dnevi so poslali tudi izjavo za javnost: »Sindikat policistov Slovenije se ne bo pridružil napovedani stavki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in sicer zato, ker se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica. Poleg tega ocenjujemo, da v takšnih kriznih razmerah, izvedba stavkovnih aktivnosti iz 76. člena ZODPol ni izvedljiva in bi lahko pomenila celo nezakonito ravnanje oziroma storitev kaznivega dejanja. SPS pa zaradi tega ne želi sodelovati v stavki, ki je to le na papirju.« (SŠol, Foto: arhiv PSS)

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay