Del otrok spet v šolah
Družba
Tipografija

V skladu z odločbo ustavnega sodišča se je lahko včeraj v zavode in šole s prilagojenim programom vrnilo 4.700 otrok s posebnimi potrebami. V OŠ Glazija Celje se je vrnila večina otrok in zaposlenih.

Ravnateljica OŠ Glazija Celje Nevenka Kus pravi, da sicer podpira vračanje vseh otrok v šole, vendar meni, da ustavna presoja ne bi smela prevladati nad priporočili stroke. »Zdravje je na prvem mestu. Naši otroci sodijo v najbolj ranljivo skupino.« Na to so morali mislili tudi pri organizaciji dela ob tokratnem odpiranju šol. Vrnila se je večina od več kot 220 otrok in 130 zaposlenih. »Izvajamo vse programe, ki jih imamo, od šolskega do posebnega, in domsko varstvo. Izvajamo tudi vse terapije za otroke, razen tistih v bazenu,« pravi ravnateljica, ki je morala delo organizirati nekoliko drugače. »Pripravili smo tako imenovane mehurčke. To so majhne skupine otrok, ki bodo ves čas v istih prostorih z istimi zaposlenimi. Povprečno je v skupini od sedem do osem otrok.«

Kot pravi, je v teh razmerah pomemben vsak zaposleni. Že zdaj je bilo delo težko organizirati, ker so nekateri odsotni zaradi varstva otrok. »Skrbi me, kako bo, če bo še kdo od zaposlenih v prihodnjih dneh moral v karanteno.« Večina se je pred začetkom dela v ponedeljek udeležila hitrega testiranja. V delo v šoli so bili nato vključeni vsi z negativnim izidom testa in tudi tisti, ki se niso testirali, saj je to prostovoljno. Kot pravi ravnateljica, zaupa zaposlenim, da bodo ravnali odgovorno do sebe in drugih.

Možnost testiranja so imeli tudi otroci, vendar odziva staršev ni bilo, kar je razumljivo. »Pri nas so otroci s težjimi motnjami v razvoju in je lahko zanje testiranje travma. S starši dobro sodelujemo, pozivamo jih, naj prihajajo otroci v šolo le, če so zdravi, in tudi mi opazujemo morebitne spremembe v njihovem obnašanju, razpoloženju ...« pravi Nevenka Kus.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Šibek potres v okolici Celja Šibek potres v okolici Celja
Petek, 01 Januar 2021 18:47
Na novega leta dan, ob 15.43 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmograf...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay