Stojnica solidarnosti in zaupanja
Družba
Tipografija

Tudi ko bodo vse trgovine ponovno odprte, ko bodo delali frizerji, pedikerji in ko bodo odprta smučišča, veliko ljudi tja ne bo moglo. Ne samo tisti posamezniki in družine, ki so se s stisko soočali že pred epidemijo, tudi mnogi zaposleni si letos ne bodo mogli privoščiti daril in prazničnih priboljškov, saj življenjski stroški ostajajo enaki, prihodki pa so pri mnogih nižji. Tudi ni prireditev za otroke, na katerih mnogi dobijo edina praznična darila. O vsem tem so razmišljale mame mladih preboldskih košarkarjev, ki so na pobudo novinarske kolegice Ksenije Rozman in ob podpori preboldske občine organizirale izmenjavo manjših daril, prehranskih paketov in oblačil brez predhodnih prijav in dogovarjanj.

 

Kot je povedala pobudnica akcije, so dobrodelno stojnico, ki so jo poimenovale VsehNasStojnica, postavile na tržnici, ob mostu čez Bolsko. Takšno ime so izbrale, ker so vsi odgovorni za red na in ob stojnici. »Nihče nič ne vpraša, vsak lahko pogleda in vzame. Kdor želi podariti, to preprosto postavi na stojnico. Tisti, ki pride do stojnice, lahko vzame tudi za kakšnega soseda ali otroka, ki sam ne more priti,« pove Rozmanova. K stojnici so organizatorke povabile tudi prostovoljke Rdečega križa, Karitas in medgeneracijskega centra, da pridejo, vzamejo in nesejo tistim, za katere vedo, da jim pride prav.

Kot še pove Ksenija Rozman, je bistveno, da gre za neoporečne oziroma nepoškodovane izdelke ter za majhne količine prinesenega in odnesenega. »Sama sem pripravila darilca z barvicami, s flomastri, čokoladicami, kakšno knjigo, kavo in okraski. Posamezniki so prinesli tudi domačo marmelado, kekse, nogavičke za otroke in pisarniški pribor,« je še povedala sogovornica, ki vse občane vabi, naj se sprehodijo mimo stojnice, ki bo na tem mestu stala, dokler bo izmenjava živela in ne bo zlorab. Morda bo tudi v preostalem delu leta tam zaživela izmenjava lokalnih pridelkov.

Foto: KR

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Sledite nam