Bo o datumu referenduma odločalo ustavno sodišče?
Družba
Tipografija

Da bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti glede referenduma o gradnji Razglednega stolpa Kristal v času epidemije, so napovedali člani Svetniške skupine Socialnih demokratov. Izredna seja, ki so jo sklicali, ni bila sklepčna, saj se je je udeležilo le 6 svetnikov od 20. Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič vztaja pri izvedbi referenduma 13. decembra. Občinska uprava se sklicuje na mnenje Ministrstva za javno upravo, da za izvedbo referenduma kljub razglašeni epidemiji ni pravno-formalnih ovir.

 

 

Sklicateljica seje mag. Andreja Flucher je še vedno prepričana, da bi izvedba referenduma 13. decembra pomenila veliko tveganje za zdravje ljudi. »Ne predstavljam si, kako bodo ljudje v skrbi za lastno zdravje zapustili svoje domove in šli na referendum. Poleg tega so jim kratene pravice do obveščenosti, javne razprave, soočenja mnenj, kar so vse referendumska opravila.« Dodala je, da tisti ljudje, ki bi bili na dan referenduma v karanteni, ne bi mogli glasovati. Za prestavitev referenduma se zavzema tudi zato, ker zanj velja zavrnitveni kvorum. To pomeni, da bi bil odlok o ureditvi območja, kjer je načrtovan razgledni stolp, razveljavljen le, če bi proti njegovi uveljavitvi glasovalo vsaj 20 odstotkov vseh občanov.

Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič pa pravi, da je za občinsko upravo bistveno mnenje Ministrstva za javno upravo, da za izvedbo referenduma 13. decembra ni pravno formalnih ovir. Dodal je, da je to mnenje usklajeno z Ministrstvom za notranje zadeve in Državno volilno komisijo. Verjame tudi v dobro delo občinske volilne komisije, da bo lahko referendum izvedla v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Glede skrbi za zdravje občanov, ki bodo na volišča odšli med epidemijo, je povedal: »Ob 10. marca se vsak dan vsaj nekaj ur ukvarjam s koronavirusom in z ukrepi, ki jih za njegovo preprečevanje izvaja občina. Zato ne sprejemam kakršnihkoli očitkov, da mi ni mar za zdravje ljudi. Mnenje NIJZ je le priporočilo, občinska uprava pa mora glede referenduma upoštevati še zakonske določbe in statut naše občine.« Po njegovem prepričanju MJU jasno določa, da občinski organi nimajo pristojnosti odločati o tem, kdaj bo referendum. Občinska uprava temu mnenju sledi. »Tveganje je tudi, ko gre občan v trgovino. A če upošteva vse priporočila, ki jih za izvedbo referenduma določa NIJZ, ne bo nič večje tveganje, če referendum izpeljemo v predvidenem roku.«

Foto: Nande Korpnik

 

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...