Konec »menjalne sage« med celjsko občino in ministrstvom za izobraževanje
Družba
Tipografija

Celjski mestni svet je na prvi izredni seji v tem mandatu potrdil predlog menjalne pogodbe solastniških deležev v šolskih stavbah in zemljiščih med Mestno občino Celje in ministrstvom za izobraževanje in šport. Po dolgih letih prizadevanj in tavanja v slepi ulici bo tako ta nerešena problematika, ki je imela za posledico tudi že počasno propadanje stavb v kompleksu nekdanje srednje ekonomske šole, kot vse kaže, končno dobila epilog. S podpisom pogodbe se bodo odprle možnosti za novo vsebino v omenjenem šolskem okolišu, za kar je že nekaj zanimanja.

Z menjalno pogodbo, ki je rezultat dolgoletnih pogajanj, bo celjska občina postala lastnica nekdanje srednje ekonomske šole s telovadnico in Kajuhovim domom v Vodnikovi ulici, s pridobitvijo solastniškega deleža občine pa bo ministrstvo za izobraževanje v celoti lastnik srednje šole za gostinstvo in turizem, športne dvorane Gimnazije Celje – Center in dela stavbnega zemljišča na območju srednje zdravstvene šole. Vrednost menjalne pogodbe oziroma nepremičnin, ki bodo pripadle vsaki strani, je ocenjena na 2,8 milijona evrov.

Celjska občina bo še vedno ostala lastnica dela zemljišč na območju srednje zdravstvene šole in ga bo ministrstvu ponudila v odkup ali morebitno menjavo. Izvor neurejenih lastniških razmerij pri nepremičninah šolskih stavb sega v prvo polovico devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je tedanji izvršni svet Skupščine občine Celje s takratnim ministrstvom za šolstvo in šport sklenil dogovor, da bo občina s sofinanciranjem gradnje srednješolskih stavb pomagala reševati prostorsko stisko pri izvajanju pouka.

Leta 1996 je tako celjska občina z zemljišči in s komunalno ureditvijo sofinancirala gradnjo srednje šole za gostinstvo za turizem, leto pozneje s četrtinskim deležem še gradnjo Športne dvorane Gimnazije Celje – Center. Leta 2003 je občina z ministrstvom sklenila še pogodbo o prenosu komunalno urejenega stavbnega zemljišča na kompleksu sedanje srednje zdravstvene šole v Celju

Pri teh gradbenih projektih na podlagi pogodb ni prišlo do vpisa solastniških deležev v zemljiško knjigo in ovrednotenja vložkov. Tako so lastniška razmerja do danes ostala neurejena in so predstavljala breme v odnosu med občino in ministrstvom. Hkrati občina ni mogla uresničiti svoje namere, da bi praznim stavbam v središču Celja namenila novo vsebino.

Po dolgoletnih pogajanjih sta obe strani letos zadevo le premaknili z mrtve točke, se dogovorili o uradnem cenilcu in vrednotenju nepremičnega premoženja ter predlogu menjalne pogodbe. »Upamo, da bo letos ta zgodba o jari kači in steklem polžu dobila srečen epilog. Mogoče bolj srečen za državo kot za nas, ker bomo s pridobitvijo ekonomske šole morali vanjo vložiti tudi nekaj denarja. Stavba je že kar nekaj let zapuščena, sicer v solidnem stanju, ampak bo vseeno treba vložiti približno dva milijona evrov, da bo spet služila svojemu namenu. Ne moremo si dovoliti, da bi takšna stavba v središču mesta še dodatno propadala,« je župan Bojan Šrot komentiral očitno približevanje konca dolgoletne zapletene zgodbe. Ob tem je dodal, da je na srečo kar nekaj zanimanja za nove vsebine v tej stavbi. »Intenzivno se pogovarjamo s fakulteto za logistiko mariborske univerze, ki je izrazila željo, da bi delovala v teh prostorih. Menim, da bi to lahko bila dobra rešitev. Včasih je celo težje prostoru dati vsebino kot ga primerno urediti,« je še poudaril celjski župan.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Sledite nam