Intervju z županom Občine Laško:
Družba
Tipografija

Tradicionalni pogovor ob Občine Laško je bil z županom Francem Zdolškom narejen v času, ko je vlada drugič razglasila epidemijo in ponovno zaostrila ukrepe, da bi zaustavila širjenje virusa. V Občini Laško so aktivirali štab civilne zaščite, a na podlagi izkušnje iz prvega vala še niso sprejemali dodatnih ukrepov.

»Sprejeli smo vsa pravila, ki zaenkrat veljajo na ravni državi, Uspešen boj proti covidu-19 sloni na nas, in ukrepi vlade ne bodo učinkoviti, če jih ne bomo spoštovali,« je v uvodnem delu pogovora razmišljal naš sogovornik.

Kako pripravljeni ste dočakali drugi val in kako ocenjujete spoštovanje ukrepov pri svojih občanih?

V občini Laško smo se v prvem valu epidemije uspešno držali ukrepov, zato ni bilo veliko okužb. Teh je zdaj nekoliko več, kar morda govori tudi o tem, da smo se pri spoštovanju ukrepov nekoliko preveč sprostili. Verjamem, da občani ob zaostrovanju epidemiološke slike spet bolj spoštujejo zaščitne ukrepe.

V prvem valu so v različnih delih Slovenije žarišča okužb predstavljali domovi za starejše. Dom imate tudi v Laškem, kjer okužb ni bilo. Ste se za drugi val ustrezno pripravili v dogovoru z vodstvom doma, da tudi tokrat ne bi prišlo do okužb?

Menim, da vodstvo doma starejših zelo dobro dela in bdi nad dogajanjem v teh razmerah. Seveda nihče ni imun in še ob tako pozornem ter učinkovitem izvajanju ukrepov lahko pride do hujšega scenarija. Vesel sem, da v domu starejših v Laškem v prvem valu nismo imeli nobenega primera. Upam, da bo tako tudi tokrat in da bo najbolj ranljiva skupina prebivalcev dobro prestala tudi drugi val.

Tik pred razglasitvijo epidemije ste v Občini Laško prejeli priznanje za najlepše urejen zdraviliški kraj. Žal tega priznanja niste mogli prejeti na slovesnosti v domačem mestu, in sicer na Dnevih slovenskega turizma, ki so bili preloženi zaradi poslabšanja epidemiološke slike v državi in zaradi ostrejših vladnih ukrepov. Kaj za Občino Laško pomeni to priznanje, ki sicer ni prvo?

Praviloma se prijavimo vsaki dve leti. V prihodnje nameravamo na ta natečaj prijavljati tudi Rimske Toplice, kar nam bo tudi dalo neko merilo uspešnosti tega zdraviliškega kraja. Takšno priznanje je zagotovo potrditev dosedanjega dobrega dela v občini in njenih prebivalcev, ki dajejo osnovni ton dogajanju na turističnem področju. Seveda so Thermana Laško in Rimske terme pri tem nosilke razvoja turizma, v bogatejšo turistično ponudbo se vedno bolj uspešno vključujejo posamezni lokalni pridelovalci in drugi ponudniki. Na tem področju želimo narediti še več, da bi tako lahko bilo čim več ljudi na našem podeželju (samo)zaposlenih v turistični dejavnosti. Mislim, da ima Laško za to velik potencial. Občina je velika skoraj 200 kvadratnih kilometrov, imamo veliko zelenja, uspelo nam je pridobiti tudi naziv Green Destination. Na vseh turističnih področjih je viden napredek, kar prispeva k dobremu počutju gostov.

Turizem je panoga, ki je v času koronavirusa najbolj na udaru, trpi zaradi najhujših posledic. Kakšne bodo te za občino Laško, v kateri je turizem postal ključna strateška razvojna usmeritev?

Zaenkrat v spomladanskem delu beležimo kar velik izpad dohodkov, tako pri turističnih ponudnikih, kot v občinskem proračunu. Turistični boni so pri tem odigrali pomembno vlogo in omočili zapolnjevanje nastanitvenih zmogljivosti, hkrati so tudi zelo dobra promocija turističnih krajev v naši državi. Vedno bolj ugotavljam, da marsikateri Slovenec ob uveljavitvi turističnih bonov šele spoznava Slovenijo in vse njene lepote. Turizem zagotovo sodi med najzahtevnejše gospodarske panoge, vsak takšen pretres, kot je aktualna pandemija, delovanje in ekonomičnost zelo omejuje in tega se zavedamo tudi v Občini Laško.

Hude posledice so letos občini Laško prizadejala neurja. Ste že ocenili razsežnosti in škodo? Iz katerih virov črpate denar za pomoč, računate tudi na pomoč države?

Država razpolaga s predvidenimi sredstvi za blaženje posledice teh škod po naravnih nesrečah, a zaenkrat še nismo bili posebej uspešni pri pridobivanju teh sredstev. Neurja, ki so si julija in avgusta kar sledila, so našo občino zelo prizadela. Ob tem so se sprožali tudi plazovi, ki ogrožajo tri večje stanovanjske stavbe. Med njimi je tudi plaz v Stopcah, pri čemer računamo, da ga bomo v prihodnjem letu lahko sanirali, seveda bo vse odvisno tudi od denarja, ki ga bo za to namenilo ministrstvo za okolje in prostor. Veliko je bilo škode na naši infrastrukturi v krajevnih skupnostih Rečica, Marija Gradec, delno tudi v Rimskih Toplicah, škoda je bila tudi v drugih KS. Občino je prizadel tudi orkanski veter, ki je močno poškodoval gozd v dolini Gračnice, in sicer v obsegu dva tisoč kubičnih metrov lesa. Vse našteto govori o tem, da gre za ogromno škodo, ki jo ocenjujemo na več kot tri milijone evrov. Doslej smo iz občinskega proračuna s prerazporeditvami za obnovo po škodi namenili približno 850 tisoč evrov.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...