Vrsta vprašanj ob gradnji novega bloka v Dečkovem naselju
Družba
Tipografija

Še do 18. novembra bo v javni razgrnitvi predlog občinskega prostorskega načrta (OPPN) Dečkovo naselje za DN-5-1, ki predvideva gradnjo večstanovanjske stavbe s 46 tržnimi stanovanjskimi enotami, kletno garažo s 56 parkirnimi mesti in 16 zunanjimi parkirnimi površinami ter ostalo pripadajočo infrastrukturo (odlaganje odpadkov, kolesarnica, zelenice, drevje …). Gre za območje nekdanjega vrtca ob Drapšinovi ulici, ki je že desetletje nepozidano. Zadnji dan javne razgrnitve je v prostorih MOC predvidena tudi javna obravnava OPPN. V MOC so povedali, da jo nameravajo izvesti v skladu z veljavnimi ukrepi in priporočili NIJZ.

Javna razgrnitev je namenjena zbiranju predlogov in pripomb zainteresirane javnosti, predvsem prebivalcev tega območja, ki se jih bo načrtovana gradnja tako ali drugače dotaknila in vplivala na njihovo bivalno okolje.

V času, ko smo pripravljali prispevek, vodstvo MČ Dečkovo naselje še ni prejelo pripomb ali predlogov tamkajšnjih stanovalcev. »Kljub temu bo načrtovana gradnja verjetno vzbudila podobne pomisleke kot pred leti, ko je bila v postopku sprejemanja sprememba zazidalnega načrta (ZN) Dečkovo naselje za isti prostor, a je na koncu ostala nesprejeta,« so povedali v vodstvu MČ Dečkovo naselje.

Sicer pa so odprli nekaj vprašanj, za katera menijo, da bi prebivalci na tem območju nanje morali prejeti ustrezne odgovore v postopku sprejemanja OPPN. Tako v vodstvu MČ Dečkovo naselje sprašujejo, kolikšno je še primerno število novih stanovanj, ki jih ta prostor prenese, in kako bo investitor zagotovil zakonsko določeno število parkirnih mest (1,5 parkirnega mesta na enoto) na obravnavani parceli.

Ob tem so navedli, da imajo stanovalci stavbe v Drapšinovi ulici 5a in 5b (24 stanovanj) zagotovljenih le 8 parkirnih mest ob stavbi, zato so po porušitvi vrtca uredili dodatnih 12 parkirnih mest na zemljišču, ki je bilo prodano zasebniku. Zaradi načrtovane gradnje bodo ta dodatna parkirna mesta izgubljena in stanovalci bodo pred nerešljivim problemom parkiranja svojih vozil.

»Višina predvidenega objekta (P+5) je enaka najvišji v naselju in pomeni relativno (pre)velik kubus na tako majhnem zemljišču. Na jugu in severu je enostanovanjska pozidava, na vzhodu P+3. Gradnja pomeni dodatno prometno obremenitev Drapšinove ulice, ki je že danes tako obremenjena (obvoz mimo radarja na Dečkovi cesti, pri IV. OŠ Celje), da predstavlja precejšnjo nevarnost za udeležence v prometu in tudi povečan hrup za okoliške stanovalce,« so pojasnili svoje stališče v vodstvu MČ Dečkovo naselje.

Ob tem opozarjajo na veliko pomanjkanje zelenih, igralnih in športnih površin v naselju, ki zaradi dodatnih prebivalcev postaja samo še bolj akutno.

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...