Lov na zaklad sredi Rifnika
Družba
Tipografija

 

Kako zgodovino spoznavati na zanimiv način? Skozi igro, seveda! Takšnih priložnosti ne manjka na Rifniku, kjer so ljudje živeli že pred šest tisoč leti. Družine, ki se povzpnejo na priljubljeno pohodniško točko v občini Šentjur, kjer je hkrati arheološki park, lahko zanimivosti o življenju nekoč izvedo ob reševanju izziva, imenovanega Lov na zaklad. Prazgodovinska deklica Firi obiskovalcem zastavlja vprašanja s pomočjo sodobne tehnologije – k iskanju rifniške zvezde jih vodi s pomočjo aplikacije, ki si jo lahko brezplačno naložijo na pametni telefon.

 

 

Kako zgodovino spoznavati na zanimiv način? Skozi igro, seveda! Takšnih priložnosti ne manjka na Rifniku, kjer so ljudje živeli že pred šest tisoč leti. Družine, ki se povzpnejo na priljubljeno pohodniško točko v občini Šentjur, kjer je hkrati arheološki park, lahko zanimivosti o življenju nekoč izvedo ob reševanju izziva, imenovanega Lov na zaklad. Prazgodovinska deklica Firi obiskovalcem zastavlja vprašanja s pomočjo sodobne tehnologije – k iskanju rifniške zvezde jih vodi s pomočjo aplikacije, ki si jo lahko brezplačno naložijo na pametni telefon.Rifnik nad Šentjurjem je priljubljena pohodniška točka, ki obiskovalce nagradi z lepim razgledom, pravi magnet je tudi bogata zgodovina. Rifnik je namreč poseljen vse od mlajše kamene dobe. Na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem je danes urejen arheološki park, ki ga lahko obiščete celo leto.

Ogledate si lahko temelje dveh starokrščanskih cerkva, sedmih hiš, obzidja s stražarnicami ter vodnjak. Tam stoji tudi hiša, izdelana na podoben način, kot so bila urejena bivališča v prazgodovini. Na njenih stenah so obešeni razstavni panoji, ki podrobneje opisujejo zgodovino tega zanimivega kraja. Medtem ko so najdbe na ogled v Muzejski zbirki Rifnik in njegovi zakladi v šentjurskem Zgornjem trgu.

Sprehod skozi zgodovino

K odkrivanju Rifnika na zabaven način v zadnjih mesecih vabi igra, poimenovana Lov na zaklad. Uporaba je preprosta, na pametni telefon si naložimo brezplačno aplikacijo ActionBound in poslikamo QR-kodo ali v iskalnik vpišemo besedo Rifnik.

Pustolovščina se začne ob obzidju, s katerim so se nekdanji prebivalci zavarovali pred napadi in ropanjem drugih ljudstev. Ob ogledu stražnih stolpov obiskovalci razmislijo o tem, s kakšnim orožjem so se branili nekdanji prebivalci. Ob zidovih, ki spominjajo na nekdanje hiše, nas deklica Firi poduči o tem, kako so ljudje zakurili ogenj v časih pred izumom štedilnika ali kuhalne plošče. Tudi ob odkrivanju ostalih točk arheološkega parka, nam ponudi veliko iztočnic za razmislek.

Novo igro so v Razvojni agenciji Kozjansko razvili v obdobju, ko je epidemija najmočneje prizadela turistično dejavnost. Zaposleni niso čakali, da to obdobje mine, ampak so ga izkoristili za razvoj novih produktov, je pojasnila vodja sektorja za razvoj turizma in podeželja v omenjeni agenciji Breda Retuznik. Dejala je, da sorazvoj igre prepoznali kot orodje, s katerim lahko povečajo prepoznavnost destinacije in k odkrivanju znamenitosti pritegnejo še več domačinov. Rifnik je namreč glede na občinsko turistično strategijo ena od nosilnih turističnih blagovnih znamk. Sklada se tudi z usmeritvijo v trajnostni zeleni turizem in v osebna doživetja v naravi. »Obdobje koronavirusa, ko smo bili ljudje pozvani, naj ostanemo doma, je kar klicalo k razvoju doživetij v lokalnem okolju. Igro smo razvili z mislijo na družine z otroki, z njo ciljamo tudi na seniorje z vnuki, ki morda ob sprehodu v naravo v teh časih potrebujejo še dodatno animacijo.«

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...