75 let NT: Kako smo poročali o festivalu slovenske popevke v Celju
Družba
Tipografija

V Celju so bile v preteklosti številne velike in odmevne prireditve z različnih področij, o katerih je seveda poročal tudi Novi tednik. V letih 1977 in 1978 je tako naše mesto gostilo tudi legendarni festival Slovenska popevka, ki je bil v tistih časih najpomembnejša prireditev v Sloveniji, takrat seveda še v republiki nekdanje Jugoslavije. V našem rednem zgodovinskem pregledu pisanja Novega tednika se tako v tej številki posvečamo gostovanju priljubljene glasbene prireditve v Celju.

Slovenska popevka je bila leta 1978 v Celju prav v teh prvih oktobrskih dneh, leto prej je bila konec junija.

Da je knežje mesto lahko gostilo tako veliko glasbeno prireditev, je omogočila gradnja nove Hale Golovec, ki je bila takrat najsodobnejša športna in večnamenska dvorana v Sloveniji. Na Slovenski popevki so praviloma nastopali najboljši domači izvajalci, a tudi tuji glasbeni gostje. Mnoge skladbe, izvajane na tem dogodku, so postale uspešnice, za manj uveljavljene izvajalce je bila Slovenska popevka izjemna priložnost, da opozorijo nase in dosežejo prodor na glasbeni sceni.

Pomemben pečat na »domači« izvedbi Slovenske popevke so pustili tudi celjski izvajalci, ki so na prireditvi leta 1977 pobrali večino nagrad. Oto Pestner je z danes zimzeleno uspešnico Vrača se pomlad tako osvojil prvo nagrado mednarodne žirije in zlato kitaro revije Stop. Tretjo nagrado je osvojila danes prav tako že legendarna uspešnica Dekle iz zlate ladjice, ki jo je v sodelovanju z Dušanom Velkavrhom napisal Celjan Tadej Dejvi Hrušovar, sicer tudi vodja ansambla Pepel in kri, Obe skladbi sta prejeli prvo in tretjo nagrado občinstva, to pa je nagrado namenilo tudi skladbi Poet, ki jo je zapel še en Celjan, takratni debitant na Slovenski popevki, Franjo Bobinac.

Zaradi tega je lahko bilo občinstvo, ki je napolnilo Halo Golovec, še posebej navdušeno. Sicer pa je bilo gostovanje slovenskih glasbenih zvezd odlična promocija za Celje, ki je sicer bolj kot glasbena znano kot športna metropola Slovenije.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste in javne poti Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste...
Četrtek, 23 Julij 2020 09:51
    Včeraj popoldan, okrog 17.00 ure, se je v delu Krajevne skupnosti Rečica razbesnelo izredno hu...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay