Povabilo na Guzajevo kavo
Družba
Tipografija

 

Mineva 140 let, odkar je na Prevorju umrl razbojnik Franc Guzaj, znan tudi kot kozjanski Robin Hood. Ko je bil po krivici zaprt, je dobesedno odkorakal na prostost in se preživljal tako, da je jemal bogatim, ki so izkoriščali siromake, in dajal revnim. Na to manj znano zgodbo o ljudskem junaku odslej spominja posebna skodelica, v kateri šentjurski gostinci gostom ponujajo Guzajevo kavo. Posebnost te pijače je med drugim, da ni v njej niti zrnca kave.

 

 

 

Legenda pravi, da se je Franc Guzaj zapletel v ljubezensko zgodbo, ki se je končala z maščevanjem njegove delodajalke Ane Klančar. Ta mu je podtaknila večjo vsoto denarja in srebrnino v kovček ter ga prijavila orožnikom. Obsojen je bil na sedem let zapora. V zaporu je ta mož, ki je bil pismen in je imel srednješolsko izobrazbo, delal kot sodni pisar. Po služenju vojaškega roka je dobil priložnost, da se izšola za orožnika. Ker se je vsak dan sprehajal iz zapora na sodišče v civilnih oblačilih, je nekega dne mirno odkorakal na svobodo. Tako je postal odpadnik, odločen, da se maščuje za storjeno krivico. Preživljal se je z ropanjem. »Danes bi rekli, da je bil ropar z etiko, ropal je le bogate, predvsem tiste, ki so izkoriščali siromake. Okoli sebe je zbral skupino mož, ki so živeli v revščini, in nastala je Guzajeva tolpa,« je pojasnila Breda Retuznik, vodja sektorja za razvoj turizma in podeželja v Razvojni agenciji Kozjansko, kjer so se domislili Guzajeve kave in posebne skodelice zanjo. Ta predstavlja razbojnikovo življenjsko pot. Med drugim pripoveduje, da so ga orožniki in lovci na glave lovili od Save do Dunaja. Guzaj je v vmesnem času našel ljubezen življenja, Barbko, in načrtoval pot v Ameriko. A septembra 1880 sta ga prestregla dva orožnika in ga pokončala v strelskem obračunu.

Lokalne zgodbe štejejo

Da bi na razbojnika Guzaja opozorili s posebno skodelico in pijačo, so se v RA Kozjansko domislili v novih razmerah, ko Slovenci bolj raziskujemo skrite kotičke v svoji domovini. Idejo je dal projektni sodelavec mladinskega centra Vid Slana. Oblikovna podoba skodelice, za katero je poskrbela Kvirina Martina Zupanc, ima več sporočil. Med drugim domačinom in obiskovalcem sporoča, da lokalne zgodbe štejejo in da je treba biti nanje ponosen. Obiskovalce spodbuja, da se sprehodijo skozi šentjurske vasi in po skrivnostnih Guzajevih poteh. Opozarja tudi na inovativne mlade ljudi, ki znajo ustvarjati dobre produkte.

Foto: RA Kozjansko

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik