Letošnji Carjevič je Jože Kozole
Družba
Tipografija

 

Kozjanski park, ki med drugim spodbuja ohranjanje visokodebelnih travniških sadovnjakov, je letos odpovedal Praznik kozjanskega jabolka, vseeno pa je izbral najbolj skrbnega lastnika travniškega sadovnjaka. Med 17 lastniki travniških sadovnjakov na območju kozjanskega regijskega parka se je letos najbolje odrezal sadjar Jože Kozole iz Vetrnika, ki ga bodo ustoličili prihodnje leto.

 

 

Jože Kozole z družino kmetuje na kmetiji, ki je velika 16 hektarjev in je usmerjena v sadjarsko in živinorejsko pridelavo. Kmetija leži na 700 metrih nadmorske višine, kjer uspevajo samo nekatere vrste sadnega drevja ali dozorevajo nekoliko kasneje. Adrijan Černelč iz službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor v zavodu Kozjanski park je povedal, da je večina kmetijskih zemljišč v strmini in z zelo plitvo prstjo, zato so morali Kozoletovi skrbno odbirati sadilna mesta. Na kmetiji rastejo številna mogočna sadna drevesa, med katerimi prevladujejo hruške. Ohranjena so številna stoletna sadna drevesa, nekatera med njimi imajo tudi svoje zgodbe. Jože Kozole je v preteklosti znanje o oskrbi sadnih dreves pridobival od staršev. S službovanjem v Kozjanskem parku je to znanje še nadgradil. Po besedah Černelča s svojim delom in načinom kmetovanja prispeva k ohranjanju narave, biotske raznovrstnosti in okolja. Je gospodar, ki zna s posebnim čutom opazovati naravo in vse okoli nje.

Ob odpovedi Praznika kozjanskega jabolka je bilo odpovedano tudi uradno odprtje dveh razstav z naslovoma Stare sorte jabolk in Cvetje ob plotu. Obiskovalci si omenjeni razstavi lahko ogledajo v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi po predhodni najavi vse do konca letošnjega oktobra.

Foto: Kozjanski park

 

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik