Kdaj »kolesarka« od Rifengozda do Laškega?
Družba
Tipografija

V zadnjem obdobju je bilo mogoče slišati precej očitkov in kritik, da Direkcija RS za vode (DRSV) s svojimi zahtevami in postopki zavira umeščanje kolesarskih stez v prostor ob rekah in vodotokih, kar naj bi veljalo tudi za težko pričakovano nadaljevanje kolesarske povezave Celje–Laško na odseku od Rifengozda do Laškega. Zato smo se obrnili na direkcijo za vode za pojasnila ter preverili, ali navedbe in kritike na račun direkcije zaradi »trdih stališč« držijo.

Iz državne direkcije za infrastrukturo (DRSI), ki je investitorica državnih kolesarskih povezav v Sloveniji, so nam sporočili, da se letos ne bo začela gradnja nobene kolesarske povezave, da je pri projektiranju nekaj zamude povzročila epidemija koronavirusa in predvsem, da do velikih zamud prihaja pri pridobivanju mnenja DRVS.

Na naše vprašanje, ali so z DRSI našli soglasje glede umestitve odseka Rifengozd–Laško ob reki Savinji, so v DRSV povedali, da so za gradnjo te državne kolesarske povezave izdali vodno soglasje marca 2017 in da je kolesarska steza s tem soglasjem umeščena v neposredno bližino Savinje (v priobalni pas Savinje, ki znaša 15 m). O naknadnih težavah pri umeščanju trase so bili v DRSV seznanjeni maja lani. »Glede na projektno dokumentacijo je trasa na spornih delih speljana po zemljišču v lasti države in upravljanju DRSV (parcela vodotoka), medtem ko zasebni lastniki trdijo, da gre za njihova zemljišča. Z DRSI in Občino Laško je bilo zato dogovorjeno, da bo za ugotovitev dejanskega stanja določena meja, kar se bo predvidoma zgodilo v tem mesecu,« so povedali v DRSI.

V praksi to pomeni, da bo Občina Laško vključila geodeta, ki bo zakoličil traso predvidene kolesarske povezave ter hkrati mejo med zemljiščem DRSV in zasebnimi parcelami. »Na podlagi tega se bomo odločili o nadaljevanju projektiranja, pri čemer so mogoči sprememba steze, vodenje po lokalnih cestah ali samo manjši popravki predvidene trase ob Savinji,« so povedali v direkciji za infrastrukturo.

Ob tem so še navedli, da dodatno približevanje kolesarske steze brežini Savinje s strokovnega stališča ni sprejemljivo, saj lahko povzroči nepovratno škodo, omejuje dostop do vodnega dobrega in nenazadnje povečuje škodni potencial.

Foto: SHERPA 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste in javne poti Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste...
Četrtek, 23 Julij 2020 09:51
    Včeraj popoldan, okrog 17.00 ure, se je v delu Krajevne skupnosti Rečica razbesnelo izredno hu...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay