Bober bo osveščal o ohranjanju narave
Družba
Tipografija

 

Bobrov center v Rogaški Slatini so uradno predali namenu. Obiskovalci že lahko obiščejo tamkajšnjo kavarno in informacijsko točko, od konca prihodnjega tedna bodo na ogled tudi vse vsebine o naravi na območju Sotle. Naložba, umeščena v naselje Nimno, v neposredno bližino kolesarske steze med Podčetrtkom in Rogaško Slatino, je vredna 1,4 milijona evrov. Od tega je bilo sto tisoč evrov namenjenih za sonaravne ukrepe na pritokih reke Sotle za boljše življenje vidre.

 

 

Župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je povedal, da je imela naložba več ciljev. In sicer turistični ponudbi občine dodati nov produkt, območju z novo infrastrukturo dati večjo veljavo ter območje dveh turistični destinacij ob kolesarski stezi povezati z novo vsebino.

Veliko pozornosti in denarja je bilo namenjenega tudi interpretacijski opremi, ki je po besedah Kidriča eden od glavnih vsebin projekta. »Z njo želimo privabiti otroke v vrtcu, osnovnošolce in dijake ter jim na izviren način predstaviti Posotelje in širšo regijo.«

Poleg kavarne sta v pritličju še info točka in delovna soba. V nadstropju sta dva večja interpretacijska prostora, razdeljena v štiri sklope. Prikazan je relief Posotelja in zanimiva panorama, kjer je nekoč že bilo Vonarsko jezero, danes pa je vidna zaraščenost. »Nadejamo se, da bi tukaj kdaj lahko spet bila voda. Vendar je Bobrov center zasnovan tako, da lahko deluje samostojno,« je dejal slatinski župan. Občina je sicer že pridobila tudi idejne zasnove, da bi ob centru uredila rekreacijske površine, športna igrišča in sprehajalne poti.

Za projekt je pridobila 616 tisoč evrov sofinanciranja. Center je zgradila v sklopu projekta Vezi narave, kjer je med drugimi sodelovala z Občino Grosuplje, Zavodom RS za varstvo narave ter z več hrvaškimi partnerji.

Foto: GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste in javne poti Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste...
Četrtek, 23 Julij 2020 09:51
    Včeraj popoldan, okrog 17.00 ure, se je v delu Krajevne skupnosti Rečica razbesnelo izredno hu...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay