»Zastonj ne bomo dali nič, tudi vetra ne«
Družba
Tipografija

 

Odkar se je končala poletna turistična sezona, nekoliko lažje dihajo v občini Rogatec, kjer imajo domačini v poletnih mesecih zaradi strnjenih kolon vozil nemalo težav pri dostopu do domov. Sive lase jim povzroča tudi tovorni promet, ki se skozi trško jedro vali proti Ptuju. Gradnja obvoznice bo tako po besedah župana eden najpomembnejših projektov v prihodnosti. V nekaj letih v občini želijo enoto doma za starejše, za katero so zemljišče že predvideli. Na bližnjih pobočjih bodo morda v prihodnosti elektriko proizvajale vetrne elektrarne. Lokalna skupnost zamisli investitorja ne nasprotuje, če bo od tega kaj imel občinski proračun, je župan povedal v intervjuju ob občinskem prazniku.

 

 

Domačini, ki ob koncih tedna odidejo na delo ali po opravkih, v času poletne sezone velikokrat ne morejo domov. Glavna cesta med Rogatcem in mejnim prehodom Dobovec je namreč povsem zasedena s kolono turistov, vožnja po lokalnih cestah ni najbolj varna. »Naše lokalne ceste so v zelo slabem stanju, široke so le malo več kot 2,5 metra. Marsikdaj navigacijske naprave tja usmerijo še turiste, ki nato obtičijo s čolni in prikolicami,« pravi tamkajšnji župan Martin Mikolič. Ministrstvu je zato dal pobudo, da bi država namenila denar za ureditev in razširitev lokalnih cest, kar bi omogočalo srečanje dveh avtomobilov in bi domačinom skrajšalo čas, ki ga porabijo za vožnjo domov. Župan predlaga dopolnitev obstoječe zakonodaje tako, da bi država denar lahko namenila za ureditev lokalnih cest, kadar bi s tem rešila državno problematiko.

Kako je z načrtovano obvoznico, s katero želite tovorni promet umakniti z obstoječe ceste, ki skozi trško jedro Rogatca vodi proti Ptuju?

Za gradnjo omenjene ceste, ki bi trg razbremenila tranzitnega prometa, je pristojna direkcija za infrastrukturo. Naloga občine je, da cesto umesti v prostor. Predvideno je, da bo cesta, dolga približno 700 metrov, vodila stran od občine in nato proti glavnemu krožišču. Ponekod bo treba nekoliko prestaviti potok Draganja. Upam, da bomo prihodnje leto lahko razgrnili občinski podrobni prostorski načrt in da nam bo prostorsko dokumentacijo uspelo pripraviti do konca leta 2022. Naložba je vključena v načrt državnih razvojnih programov. Sem optimist, da bo cesta zgrajena v letih 2023 in 2024.

Med pomembnejšimi zadnjimi naložbami je bila obnova zobne ambulante v rogaški zdravstveni postaji. Tam boste kmalu dobili novega družinskega zdravnika.

Zdravstvena postaja v Rogatcu je bila zgrajena leta 1991. Kljub temu da gre za dokaj mlado stavbo, je bila zobna ambulanta potrebna obnove. Občina je plačala za gradbena in strojna dela ter za posodobitev električne napeljave približno 60 tisoč evrov. ZD Šmarje pri Jelšah je zagotovil opremo za ambulanto. V teh dneh se z vodstvom zdravstvenega doma pogovarjamo o ureditvi dodatne ambulante za splošno medicino, saj bo oktobra pri nas poleg koncesionarja začela delati nova zdravnica v okviru javne mreže. Za ureditev prostora bomo namenili 20 tisoč evrov. Kljub temu da smo majhna občina, bodo naši občani deležni potrebne zdravstvene oskrbe.

V Rogatcu je predvideno polje vetrnih elektrarn. Kako na to gledate v lokalni skupnosti?

Dravske elektrarne želijo čisto na obrobju naše občine, na meji z občino Žetale in Republiko Hrvaško, postaviti šest elektrarn, projekt so nam doslej že predstavile. Povabljeni smo bili še na eno predstavitev na ministrstvo za okolje in prostor, mi pa smo o vsem obvestili občane. V občini menimo, da pri postavitvi štirih elektrarn ni ovir. Predlagali smo, da bi dve prestavili na drugo mesto. Občani večjih pomislekov nimajo, tudi občinski svet ne. Glede na to, da smo majhna in obmejna občina, smo veseli novih naložb, če bomo od tega kaj imeli. Pričakujemo rento ali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Odprto je tudi sodelovanje pri gradnji sončne elektrarne na strehi šole in športne dvorane. Zastonj ne bomo dali nič, tudi vetra ne.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro« »Imela sem občutek, da bo enkrat vse dobro«...
Nedelja, 31 Maj 2020 16:45
»Pred štirinajstimi leti sem zaprla poglavje svojega življenja in potegnila črto. In začela na novo,...

Preberite več...

Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste in javne poti Hudo neurje s točo v Rečici poškodovalo ceste...
Četrtek, 23 Julij 2020 09:51
    Včeraj popoldan, okrog 17.00 ure, se je v delu Krajevne skupnosti Rečica razbesnelo izredno hu...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay