Z Alico v čudežnem Arboretumu
Družba
Tipografija

Čeprav so novo veliko cvetlično prireditev ob 30. obletnici cvetličnih razstav v Arboretumu Volčji Potok načrtovali za prihodnje leto, so se zaradi posebnosti tega leta odločili, da jo bodo pripravili že to poletje. Razstavo minljive umetniške inštalacije, ki so jo pripravili največji slovenski floristični mojstri, med njimi tudi dva iz naše regije, si je mogoče do nedelje, 6. septembra, ogledati okoli navdihujočega zgodovinskega formalnega parka.

 

Vsak razstavni paviljon pripoveduje svojo zgodbo. Prva in najbolj izpovedna je Alica v čudežnem Arboretumu. »Tematika je nastala po navdihu zgodbe Alica v čudežni deželi pisatelja Lewisa Carrolla. Njegova zgodba pripoveduje o odraščajoči deklici Alici, ki pade v zajčjo luknjo in se znajde v svetu, ki je čuden in nerazumljiv. V njem išče sebe in svoje mesto v njem. Kljub temu da je zgodba izmišljena, lahko potegnemo marsikatero vzporednico z današnjim časom. Z dekoracijo želim pritegniti mlajše obiskovalce arboretuma in jim približati prečudovit poklic cvetličarja vrtnarja, ki v Sloveniji izgublja podmladek. Zato vabim mlade in manj mlade na čajanko, kjer bomo s pomočjo cvetja okušali dobrote na obloženi mizi,« je misli ob svoji osupljivo okrašeni mizi strnil Alen Kovačič, vodja Vrtnega centra Arboretum Medlog pri Celju. Je predsednik komisije za cvetličarska tekmovanja Konzorcija biotehniških šol Slovenije in ocenjevalec na vrtnarskih tekmovanjih Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. S cvetjem se sicer ukvarja že od malih nog.

Simon Ogrizek, ki prihaja iz Šaleške doline, nas v svojem paviljonu povabi v divjo naravo in babičin vrt. »Moja poletna kreacija je refleksija uporabe materialov iz parka ter cvetlic, s katerimi bomo lahko nostalgični in si tako približali vrtove naših babic. Seveda je dodanega še marsikaj drugega, a sprehod pod cvetličnimi oboki je namenjen temu, da vključimo vsa čutila, odkrivamo, kaj nam ponuja narava, uživamo v izobilju vegetacije, pestrosti barv, zanimivosti rastlinskih tekstur in neskončnosti zelenega. Ogrizek je predsednik sekcije vrtnarjev in cvetličarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in prvi slovenski predsednik upravnega odbora mednarodne floristične asociacije Florint, ki pokriva več kot sto tisoč cvetličarskih podjetij in cvetličarjev v Evropi, na Kitajskem, v Južni Koreji in Južni Ameriki.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...