S pametno uro varneje med oblake
Družba
Tipografija

Za preprečevanje nepotrebnega tveganja in varnejše letenje

FlySentinel je pametna ročna naprava za pilote, ki skrbi za njihovo varnost in dobro počutje med letom. Meri in beleži njihovo psihofizično počutje in razmere v pilotski kabini ter pilota o morebitnih spremembah in nevarnostih tudi obvešča. Udobno in moderno uro, ki omogoča varnejše letenje, so razvili v celjskem zagonskem podjetju Medicoapps.

 

Utrujenost letalskega osebja je v sodobnem svetu precejšnja težava, ki lahko privede tudi do tragičnih nesreč. K večji varnosti med letenjem lahko pripomore izdelek leta 2015 ustanovljenega celjskega podjetja, ki se ukvarja z razvojem naprednih rešitev v zdravstvu. Razvilo je edinstveno ročno uro FlySentinel, ki bo skrbela za večjo varnost letenja. Namenjena je pilotom, saj spremlja njihov srčni utrip, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi, meri tudi temperaturo v prostoru, vlažnost, stopnjo hrupa, vsebnost ogljikovega monoksida in G-sile ter prepozna koordinate. FlySentinel je nadzorni sistem, ki prepozna morebitna tveganja in jih pilotu pravočasno sporoči. Ponudi mu tudi nasvete, kako težave odpraviti. V primeru nesreče opravi klic v sili in izda mesto, kjer se pilot nahaja. Zbrane informacije ura hrani v oblaku za morebitno poznejšo analizo, ki jo lahko opravi pilot sam ali zdravnik.

Od skupnega konjička do svetovne inovacije

Gregor Poglajen in Primož Grajžl sta se prvič srečala v Aeroklubu Celje. Gregor je uspešno opravil usposabljanje za licenco zasebnega pilota, Primož je pridobil dovoljenje za pilotiranje jadralnega letala. Takrat še nista slutila, da ju bosta skupen konjiček in veselje do letenja čez leta povezala tudi v poslu.

Ljubezen do letenja je bila vedno močnejša, raslo in poglabljalo se je njuno prijateljstvo, vedno več sta nabrala tudi izkušenj. Te so ju pripeljale tudi do spoznanja, da se piloti med letom vselej ne počutijo najbolje in da lahko zaradi občasnih slabosti in izgube zbranosti pride tudi do neljubih dogodkov in celo nesreč.

Ugotovila sta, da se, kljub temu da je v pilotski kabini ogromno inštrumentov, ki merijo in beležijo najrazličnejše parametre iz okolja, nobena naprava ne osredotoča na pilota. Tako se je rodila ideja o posebej zasnovani ročni uri, ki bi poleg okoljskih parametrov spremljala in nadzirala tudi psihofizično delovanje pilota. Najprej sta želela razviti preprosto, a zanesljivo napravo, ki bi spremljala najpomembnejše fiziološke parametre pilota in ga opozorila, če se katera od vrednosti kritično spremeni. Zato sta zdravnik Gregor Poglajen in računalničar, programer in podjetnik Primož Grajžl ustanovila podjetje Medicoapps.

Tako sta ljubiteljska pilota z vsak svojo poklicno potjo začela razvijati preprosto, a zanesljivo prenosno napravo, ki spremlja najpomembnejše fiziološke parametre pilota. Ko je bila osnovna ideja vzpostavljena, sta Gregor in Primož pripravila model prototipa in ga predstavila Institutu Jožef Stefan. Skupaj so nato ustvarili specifikacije za strojno in programsko opremo za napravo FlySentinel.

Kasneje je v solastništvo vstopil še priznan in večkrat nagrajen industrijski oblikovalec Jure Miklavc, ki skrbi oblikovanje identitete izdelka in podjetja.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...