Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu
Družba
Tipografija

V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celjskem, ampak tudi v slovenskem merilu. Biolog Simon Cirkulan je zasnoval Tropsko hišo, ki bo obiskovalcem ponujala vpogled v živalski in rastlinski svet delov afriške, azijske in ameriške celine. Nekatere živali se bodo lahko prosto gibale, druge bo mogoče opazovati v akvarijih, terarijih, bazenih in ogradah.

Simon Cirkulan se že vrsto let ukvarja z živalmi in pripravlja različne izobraževalne projekte. Že dlje je želel imeti prostor, kjer bi bile številne njegove živali na voljo za oglede obiskovalcem in za učenje ter spoznavanje njihovih navad in značilnosti. Končno mu je uspelo, saj mu je Mestna občina Celje dala v najem 600 kvadratnih metrov površin v Celjskem domu, kjer naj bi konec meseca odprla vrata nova zanimiva turistična in izobraževalna točka.

»Obisk« treh celin

V teh dneh mladi biolog pospešeno ureja prostor, ki bo razdeljen na afriški, azijski in ameriški del. Nekaj živali je že v terarijih, nekaj se jih bo še preselilo v novo domovanje, nekateri redki primerki bodo v zbirki po zaslugi sodelovanja z evropskimi živalskimi vrtovi. Pri tem sta imela pomembno vlogo dosedanje delo Simona Cirkulana in njegov koncept prikazovanja živali. »To ni cirkus ali obcestni živalski vrt. Ideja temelji na naravovarstvu in strokovnem izobraževanju za vse generacije. Pomembna je dobrobit živali. Da jih dobiš, moraš imeti primerne pogoje zanje,« pojasnjuje sogovornik, ki pričakuje, da bo lahko Tropska hiša delovala celo leto, če ne bodo načrtov prekrižali protivirusni ukrepi.

V afriškem delu Tropske hiše bo kar nekaj kač in pajkov. Mali madagaskarski tenreki z naraščajem se že zdaj dobro počutijo v novem velikem terariju. Zanimive bodo manj znane progaste manguste, ki spominjajo na kune, a tudi velike kopenske želve, sicer pa bodo velik del prostora zasedli lemurji, ki se bodo lahko približali obiskovalcem, a se jih ljudje ne bodo smeli dotikati. Ameriški del bo imel puščavske živali in rastline, torej različne kaktuse in kače, a tudi pritlikave mare, južnoameriške glodalce ter nosate medvede in male opice. V azijskem delu bodo v osrednjem prostoru koliba za rojstne dneve in učilnica ter bazen z lotosi. Posebna privlačnost bo zagotovo siamski krokodil, predstavnik izumirajoče vrste, saj jih je v naravi samo še 250 in jih zato vzrejajo v umetnem okolju.

Foto: SHERPA

V Tropski hiši bodo veseli sobnih rastlin, ki so morda prerasle vaše stanovanje in ne veste, kam z njimi.

 

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...