Predan strelec in lovec, ki najde čas še za marsikaj drugega
Družba
Tipografija

Da so njegove roke mirne in da je njegov vid oster, dokazujejo pokali, ki jih je v vseh teh letih na takšnih in drugačnih strelskih tekmovanjih zbral že toliko, da zanje ni več prostora v vitrini v domači lovski sobi. Če pomislimo še na vse tiste preizkušnje, kjer se ni uvrstil med najboljše tri, je tekmovanj, na katerih je sodeloval, res ogromno. Vse to nakazuje le na to, kako močno je predan svojemu konjičku, za katerega ga je navdušil oče, prav tako natančen strelec in predan lovec. A po njem ni podedoval zgolj tega, temveč tudi družinsko obrt. Če se je več generacij njegovih prednikov ukvarjalo s podkovnim kovaštvom, se je Dušan lotil drugih izzivov na tem področju. Ukvarjati se je začel z jeklenimi konstrukcijami.

Še danes se zelo dobro spominja, kako je z očetom že kot desetletni deček pogosto hodil na »jago«. Ko je bil v igri lov, ga ni motilo niti to, da se je moral prebuditi zelo zgodaj. Ravno nasprotno, na jutro odhoda je bil med vsemi najprej pokonci. Poleg prijetnega druženja z očetom je s tovrstnimi obhodi po bližnjih gozdovih pridobil ogromno dragocenih izkušenj, zaradi katerih je kasneje postal izvrsten strelec in predan lovec. »Oče je bil zelo strog. Včasih ni bilo veliko različne obutve, zato sem šel nekoč z njim na lov v natikačih. Za mano je delalo flok, flok, flok … Sredi gozda sem se moral sezuti in pot nadaljevati bos. Ni treba posebej izpostavljati, da lovec, če gre skozi gozd kot tank, ni uspešen pri zalezovanju divjadi,« se še danes v smehu spominja Dušan Urankar, ki je že pri sedemnajstih letih postal član lovske družine. Takoj ko je dopolnil osemnajst let, je zaprosil za orožno listino in opravil izpit.

Večkratni državni prvak

Že od začetka ga privlači streljanje glinastih golobov, pri čemer je zelo rad opazoval očeta. Dušan ga je že kot majhen deček ga je spremljal na različnih tovrstnih tekmovanjih. Kmalu se je med tekmovalci znašel tudi sam. Danes tako posamično kot ekipno tekmuje v kategorijah streljanja, in sicer na glinaste golobe, s kroglo na sto metrov in z malokalibrsko puško na bežečega merjasca. V kombinaciji vseh treh se lahko pohvali celo z naslovom trikratnega zaporednega državnega prvaka. »Če pogledam nazaj, sem imel za lov in streljanje v preteklosti zaradi družine, gradnje hiše in dela v delavnici v določenih obdobjih manj časa, a nisem izpustil niti enega tekmovanja. Strelec se namreč kali ravno na takšnih preizkušnjah.« Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik