Vrata odprlo središče za obiskovalce
Družba
Tipografija

 

Na Gradu Podsreda, natančneje v tamkajšnjem zgornjem gospodarskem poslopju, je danes vrata odprlo središče za obiskovalce Kozjanskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Obiskovalci si bodo tam lahko ogledali interaktivno predstavitev tamkajšnje naravne in kulturne dediščine, zavili bodo lahko tudi v trgovinico lokalnih izdelkov.

 

 

Občina Kozje si je v sodelovanju s Kozjanskim parkom in Razvojno agencijo Sotla zamislila nove vsebine za zgornje gospodarsko poslopje Gradu Podsreda. Županja Milenca Krajnc je povedala, da so s projektom želeli obnoviti del kulturne dediščine, poskrbeti so želeli za promocijo občine, Kozjanskega parka in tamkajšnjega biosfernega območja ter prispevati k promociji lokalnih ponudnikov.

V enem od prostorov zgornjega gospodarskega poslopja je tako po novem informacijski center oz. sprejemnica za vse obiskovalce gradu, tudi za tiste, ki želijo tam prenočiti. V grajski trgovinici so na voljo izdelki 34 ponudnikov iz lokalnega okolja. »Njihova promocija je izjemnega pomena, saj ti ljudje skrbijo za ohranjanje našega podeželja in krajine,« je dejala Krajnčeva. Pojasnila je še, da interaktivna predstavitev opozarja na pomen tamkajšnje naravne in kulturne dediščine. Obiskovalci lahko več izvedo o suhih travnikih na Veterniku, o naravni kraški jami z imenom Gruska jama, o visokodebelnih travniških sadovnjakih in o Prazniku kozjanskega jabolka ter o gnezdišču čebelarja na Bizeljskem. Predstavitev med drugim opozarja na tri srednjeveške trge z izjemno zgodovinsko in arhitekturno vrednostjo – gre za trg Pilštanj, trg Kozje in trg Podsreda. Posebna maketa opozarja še na druge naravne in kulturne vrednote biosfernega območja.

Partnerji pri projektu so slednjega uresničili pod okriljem Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko. Za naložbo, vredno približno 142 tisoč evrov, so prejeli približno sto tisoč evrov sofinanciranja.

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik