Krepitev motoričnih spretnosti v sožitju z naravo
Družba
Tipografija

Ko človek spet najde otroka v sebi

Na idiličnem travniku, obdanem z gozdom, so člani Planinskega društva K2 uredili svojevrsten poligon za sprostitev in krepitev mišic in misli. Najrazličnejše prepreke in naprave za preizkušanje motoričnih spretnosti so namenjene uporabnikom vseh generacij. Najmlajši bodo med premagovanjem ovir lahko okusili delček mladosti svojih staršev, slednji se bodo brez težav vrnili v čas mladostne brezskrbnosti.

 

V Zalogu pri Šempetru v Savinjski dolini domuje družina Krebs, motor pred osmimi leti ustanovljenega planinskega društva. Vsako leto se jim pridruži več ljubiteljev narave in adrenalina. Člani društva in njihovi podporniki ter prijatelji so obdobje »koronakrize« izkoristili za dokončanje družbeno koristnega projekta, ki sta ga že nekaj časa snovala Gerard in Lilijana Krebs, ustanovitelja in gonilni sili društva. Tako so ob zaključku letošnje skrajšane plezalne sezone, sredi junija, tudi uradno odprli in namenu predali svojevrsten park zabave, ki so ga uredili kar na domačem travniku. Motorični park, v katerem lahko spretnosti preizkušajo in izboljšujejo vse generacije, je pomembna pridobitev tako za društvo kot tudi za krajevno skupnost in občino ter celotno Savinjsko dolino.

Motorični park v Zalogu je bržkone edinstven v Sloveniji in najverjetneje tudi širše v Evropi. Sestavljen in postavljen je premišljeno, zanj pa snovalci niso porabili gore denarja. Za gradnjo ovir so uporabili rabljene kose lesa in drugih materialov in s tem odsluženim kosom dali novo vrednost ter namembnost. V prijetnem in lepem travnatem okolju, ki ga obkroža gozd, je žalsko planinski društvo tako ustvarilo pravi športni raj. Člani so postavili nadvse domiseln poligon, na katerem so najrazličnejše prepreke in naprave za preizkušanje motoričnih spretnosti in za sprostitev. Park omogoča izvajanje vaj za moč, koordinacijo in ravnotežje.

V ospredju druženje in plezanje

Planinsko društvo K2 je bilo ustanovljeno leta 2012 z namenom medgeneracijskega druženja s posebnim poudarkom na aktivnem preživljanju prostega časa otrok in družin. »Že vseskozi se v društvu trudimo spodbujati nove generacije otrok h gibanju, ki nam je vsem prirojeno,« je povedal Gerard Krebs, ki je skupaj z ženo Lilijano, ki je predsednica društva, in z njunimi štirimi otroki motor, srce in duša društva. »Motorika in iznajdljivost pri gibanju sta izrednega pomena pri vsakodnevnem gibanju in miselnih procesih tudi v naših zrelih letih. Zato se naše poslanstvo od otrok širi naprej do starejše populacije. Tudi v zrelih letih moramo ohranjati motoriko in ravnotežnostni center. Najpomembneje pa je, da znamo v sebi vedno znova najti razigranega otroka,« je prepričan Krebs, ki je vodja programa razvoja motoričnega parka. »Spomnim se svojih otroških let, ko smo plezali po drevesih, hodili po podrtih deblih in si s pomočjo domišljije kar sami postavljali izzive in meje svojih gibalnih sposobnosti. Vse to lahko sedaj otroci in odrasli doživijo na tem poligonu,« pravi.

Park je hkrati odlična pridobitev za treninge in vadbo članov društva, ki so prvenstveno usmerjeni k športnemu plezanju. Plezanje in alpinizem sta tudi sicer središče družine Krebs. Tako Gerard kot Lilijana sta se že pred leti zapisala vertikalnim užitkom in ljubezen do plezanja sta več kot odlično prenesla tudi na svoje štiri otroke, ki se že vsi odlično znajdejo v umetnih in naravnih stenah. »Ena od glavnih nalog društva je tudi učenje športnega plezanja na zabaven način, skozi igro,« pove Gerard, ki ne skriva ponosa nad uspehi najstarejše hčerke, ki se vse bolje znajde tudi na tekmovanjih.

 Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay