Iz zgodovine NT: O čem smo pisali v vročem poletju na prelomu tisočletja
Družba
Tipografija

V tokratnem zgodovinskem pregledu pisanja Novega tednika, ki ga pripravljamo ob 75-letnici, se je časovni stroj ustavil na prelomu tisočletja. Pod drobnogled smo vzeli, kaj smo v NT pisal v julijskem poletnem času leta 2000 in 2001. Nekateri ljudje, ki so takrat pomembno krojili lokalno dogajanje, so v tej vlogi še danes, nekaterih ni več na sceni, pri čemer se je od takrat tudi marsikaj drugega spremenilo. Vmes smo na primer namesto tolarjev dobili nov denar, evre (takrat so še bili v veljavi znameniti čeki). Nekatera ikonična podjetja se danes soočajo z novimi izzivi, lokalne problematike imajo tudi druge poudarke in odtenke.

Kljub poletnim dopustom je bil konec julija leta 2000 za Celjski sejem čas intenzivnih priprav na Mednarodni obrtni sejem – Mos, ki je v tistem času doživljal razcvet tako po številu razstavljavcev kot obiskovalcev. Tisto leto je bil Mos velik izziv tudi za našo medijsko hišo, saj je novinarska in marketinška ekipa pripravljala tradicionalno posebno prilogo Sejemska Petica, ki je izšla v nakladi kar 200 tisoč izvodov in je bila vložena tudi v druge časopise.

Letos je zelo uspešno podjetje Celjski sejem epidemija koronavirusa prizadela mnogo bolj kot druga podjetja, ki so se sicer prav tako znašla v težavah. Sejemske dejavnosti namreč zaradi vladnih zaščitnih ukrepov v Celjskem sejmu trenutno sploh ne morejo izvajati in izvedba Mosa jeseni je še v veliki negotovosti. Le kdo si je lahko kaj takšnega predstavljal pred dvajsetimi leti?

Veliko prahu je v tistem času dvignila tudi turistična taksa. Nekatere manjše občine, ki so tudi pomembna turistična središča, v naši regiji so to na primer Podčetrtek, Rogaška Slatina, Dobrna in Zreče, so zaradi turistične takse vložile ustavno tožbo proti državi. Ta je v okviru financiranja t. i. primerne porabe tem občinam za znesek prihodkov iz turistične takse namenila manj državnega denarja. Bogatejše turistične občine (kot so Bled, Piran, Kranjska Gora ...), ki niso bile prejemnice državnega sofinanciranja, so lahko same razpolagale s turistično takso.

Do tožbe na ustavnem sodišču je prišlo, potem ko državni zbor ni sprejel amandmaja, da naj se pri financiranju občin turistična taksa ne šteje v primerno porabo.

Različni dejavniki, ki vplivajo na razvoj občin in neskladen razvoj Slovenije, so večna tema tudi danes, le da se kažejo v drugih pojavnih oblikah.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay