»Vrtnice so spremljevalke naše civilizacije in kulture«
Družba
Tipografija

Na marsikaterem slovenskem vrtu ta čas cvetijo vrtnice, ponekod v skupinah na gredah, drugod kot plezalke, kot posamezni rožni grmi. Ljubezen do teh lepotic je pri ljudeh prisotna že skozi tisočletja in tudi v Sloveniji ni nič drugače.

»Vrtnice so še vedno zelo priljubljene,« brez kančka dvoma ugotavlja največji slovenski strokovnjak za vrtnice Matjaž Mastnak, Celjanom znan tudi kot predavatelj v višješolskem programu šole za hortikulturo in vizualne umetnosti. »Vrtnice so del naše kulturne dediščine. Tudi na splošno velja, da je to, kar sadimo po vrtovih, del narodove kulture. Že Karel Veliki je v navodilu za upravljanje državnih posesti zapisal, da je treba saditi vrtnice. Tako je v njegovih časih za tiste dele slovenskega ozemlja, ki je bil pod frankovsko oblastjo, veljalo, da morajo na kraljevih posestvih rasti lilije in vrtnice.«

Kako so vrtnice prišle k nam?

Vrtnice so bile pri nas zagotovo že v antiki. Takrat so jih uporabljali kot prestižno blago za lepotičenje vrta. Na nagrobnikih iz tistega časa so vidni motivi vrtničnega cveta. Pri slovanskih prednikih vrtnice niso imele posebne vloge, dobile so jo s pokristjanjevanjem. Prva upodobitev vrtnice, ki zagotovo ni divji šipek, je na freski na Ptujski Gori. Tam so vrtnice v dvojni prispodobi: kot nebeško plačilo za zemeljsko trpljenje in kot čarobnost raja. Preprostemu človeku so skušali s to simboliko ljudem prikazati, kaj jih v obljubljenem raju čaka. Zato so bile kot nekaj dišečega in lepega očitno vrtnice znane širokemu krogu naših prednikov, ker drugače jih cerkev ne bi uporabljala pri širjenju svojega nauka. Menihi so jih sicer po samostanih gojili in uporabljali kot zdravilne rastline.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...