Brez snega ne bo vode
Družba
Tipografija

 

Že v začetku junija so se predvsem občani Polzele in Braslovč začeli srečevati s težavami pri oskrbi s pitno vodo. Javno komunalno podjetje (JKP) Žalec je sicer takoj izdalo prepoved uporabe vode za nenujne zadeve, kot so zalivanje, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov. A to težav ni odpravilo. Nujne bodo dolgoročne rešitve, zato v obeh občinah že pripravljajo raziskave za nove vodne vire.

 

 

Občani Polzele in Braslovč že več let tarnajo zaradi slabega pritiska v vodovodnih napeljavah in nezadostne vodooskrbe v poletnem delu leta. Letos so se težave začele skoraj mesec prej kot običajno in nejevolja ljudi je še toliko večja. Tudi zaradi tega, ker se zneski na položnicah ne znižujejo, prej obratno. Težave se pojavljajo predvsem pri stanovalcih večstanovanjskih objektov, tisti v višjih nadstropjih so pogosto tudi brez vode.

Na pobudo polzelskega župana Jožeta Kužnika so se konec prejšnjega tedna župani občin ustanoviteljic javnega podjetja, ki upravlja z vodovodi v Spodnji Savinjski dolini, sestali na izredni seji. Kot je po srečanju povedal Kužnik, so bili župani enotni, da je treba za vse občane zagotoviti enako in zadostno oskrbo s pitno vodo. Sprejeli so nekaj ukrepov, s katerimi bodo skušali omiliti trenutne stiske ljudi, in se dogovorili za pripravo projektov, ki bodo težave z vodo rešili na daljši rok. »Takoj bomo pripravili vse potrebno za gradnjo povezovalnega vodovoda Ločica–Breg, JKP pa bo do konca julija pripravilo še seznam vseh nujnih vzdrževalnih del,« je prve korake v boju s pomanjkanjem pitne vode napovedal Kužnik.

Zaradi dotrajanosti razneslo cev

Konec maja je v Šmatevžu razneslo tudi glavno transportno vodovodno cev. »Razlog je v dotrajanosti in nezadostnem vlaganju v vodovodno infrastrukturo v preteklih letih,« je neljub dogodek komentiral župan Braslovč Tomaž Žohar. Napaka je bila popolnoma odpravljena še isti dan, a je iz rezervoarja na Vranskem v tem času izteklo približno tisoč kubičnih metrov vode, kar je pomenilo, da je bila oskrba s pitno vodo v Braslovčah in na Polzeli motena še več dni, še posebej na območjih, kjer je zaradi oddaljenosti in višinske razlike manjši tlak.

Največ težav z vodooskrbo zaradi pomanjkanja vode in velikih izgub v omrežju je sicer v Malih Braslovčah. Občina je tako od JKP Žalec že zahtevala, naj kratkoročno najde ustrezno rešitev za nemoteno vodooskrbo na območju celotne občine. »Le-to so zaenkrat uredili s prevezavo Malih Braslovč na drug cevovod, kar za zdaj zagotavlja oskrbo prebivalcev z vodo,« je še povedal Žohar. Pri tem župan opozarja: »Smo v enem najbolj sušnem obdobju v zadnjem stoletju, zato naj občani spoštujejo odredbe JKP o prepovedi zalivanja in polnjenja bazenov iz javnega vodovodnega omrežja.«

Suhe zime izsušile zajetja

»Nihče ne razume, da je kljub trenutnemu dežju suša. Suša je za vodne vire. Že dve zimi nismo imeli snega. Sneg pa je tisti, ki zagotavlja vodo v hribovju in visoko podtalnico. Teh dveh zim ne moremo nadoknaditi in vodni viri, ki jih imamo na voljo, so upadli od 30 do 50 odstotkov,« je pojasnil Matjaž Zakonjšek, direktor JKP Žalec. Ob tem je povedal, da je vodno črpališče za območje Polzela Breg skoraj povsem suho in da izkoriščajo vso vodo, ki v zajetje priteče. »Ljudje še vedno težko razumejo, da je suša. Trenuten dež zadostuje za rast trave, solate, za vrtnine. Ne poveča pa izdatnosti vodnih virov,« je še povedal Zakonjšek in dodal, da je zadnji dež zadeve trenutno stabiliziral, vendar to ob toplem poletnem vremenu ne bo zadoščalo za več kot deset dni.

Foto: arhiv NT

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik